Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 16.redovna sjednica Ekonomsko-socijlanog vijeća BPK Goražde
Održana 16.redovna sjednica Ekonomsko-socijlanog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

29.09.20221.

U ovoj godini povećan broj uposlenih na području našeg kantona

Na sjednici je razmatrana Informacija o stanju privrede na području BPK Goražde za period 01.01-30.06. 2020. godine, te informacija za isti period tekuće godine.

Kako je istaknuto, na osnovu analize statističkih podataka Službe za zapošljavanje BPK Goražde koja vodi evidenciju nezaposlenih osoba i zvaničnih institucija o broju uposlenih, može se konstatovati da je u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu došlo do povećanja broja uposlenih, a što je prema riječima ministra za privredu BPK Goražde Mensada Arnauta rezultat  izvozno orjentisane privrede s prostora našeg kantona.

Na sjednici je razmatrana i informacija u vezi implementacije  Zakona o turizmu te Zakona o boravišnim taksama BPK Goražde, s akcentom na aktivnosti u vezi rješavanja statusa Turističke zajednice te visinu i obavezu plaćanja boravišne takse.

„Donošenjem seta zakona stvorene su pretpostavke za rješavanje statusa Turističke zajednice BPK Goražde koja je osnovana po Federalnom zakonu koji je trenutno nevažeći. Vladi BPK Goražde i Ministarstvu za privredu u interesu je da riješi ovaj problem kroz osnivanje nove turističke organizacije, koja bi preuzela sve obaveze a  što ovi propisi omogućavaju i u tom cilju Vlada BPK Goražde je formirala radnu grupu koja je dala svoje mišljenje, a po ovom osnovu zatraženo je i mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde“-ističe ministar Arnaut.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22