Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA „NORVEŠKO-BOSANSKE PRIVREDNE KOMORE“
ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA „NORVEŠKO-BOSANSKE PRIVREDNE KOMORE“ PDF Ispis E-mail

18.05.2022.

Prilika da se razmotre mogućnosti za plasiranje goraždanskih proizvoda na norveško tržište

Nakon učešća na 11. Sarajevo Business Forumu 2022 održanog 11. i 12. maja u Sarajevu na kojem su učešće uzeli i predstavnici BPK Goražde, u zajedničkoj  organizaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde, Grada Goražde, Privredne i Obrtničke komore i Udruženja poslodavaca BPK Goražde, danas je u Sali Biznis centra u Goraždu održan sastanak sa predstavnicima „Norveško-bosanske privredne komore“ koja djeluje na teritoriji BiH i Norveške.

Povod za današnji sastanak je preciziranje mogućnosti za buduću saradnju, a prema riječima ministra za privredu BPK Goražde Harisa Salkovića, s obzirom da naš kanton ima izuzetno razvijenu industrijsku proizvodnju, bila je ovo prilika da se razmotre mogućnosti na koji način pomoći našim privrednicima da svoje proizvode plasiraju na norveško tržište, a pored toga da se sagledaju i mogućnosti za dolazak  investitora iz Norveške u naš kanton.

„Želimo da ponudimo projekte koji su njima možda interesantni za ulaganje, kao i da ponudimo podršku kada je riječ o prikupljanju neophodne dokumentacije koja bi trebala prethoditi realizaciji tih projekata“-kazao je ministar Salković.

Kako je ovom prilikom naglasio predsjednik “Norveško-bosanske privredne komore” Ahmed Lindov, komora služi kao kontakt firmama iz Norveške koje traže proizvođače u Bosni i Hercegovini, te iz tog razloga je uslijedila današnja posjeta BPK Goražde.

„Tu smo da vidimo šta se ovdje proizvodi i šta bi to bilo interesantno za norveško tržište koje je zbog visokog životnog standarda jedno od najrazvijenijih trenutno u Evropi. Trenutno imamo dvije firme koje su nas kontaktirale prije dolaska na Business Forum 2022, za proizvode za koje znamo da se mogu proizvoditi u Goraždu i mi se nadamo da će naše firme iz Goražda biti konkurentne i da će moći krenuti s proizvodnjom i isporukom robe za norveško tržište“-kazao je Lindov.

Zajednički interes svih sudionika sastanaka je dovesti nove investicije u naš kanton kao i iznaći kupce za naše proizvođače.

IMG 0212

 
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17