Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan Sajam zapošljavanja „Poslovi budućnosti“
Održan Sajam zapošljavanja „Poslovi budućnosti“ PDF Ispis E-mail

06.10.2022.

Mladi najviše zainteresovani za digitalne vještine

sajam zapošljavanja 2022 5

Grad Goražde je po drugi put u posljednjih nekoliko godina domaćin sajma zapošljavanja. Ove godine se organizovao pod sloganom „Poslovi budućnosti“ i okupio je na jednom mjestu 14 poslodavaca i stotinjak tražilaca poslova, koji su zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH putem projekta ''Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II'' (LEP II) dobili priliku da upoznaju jedni druge.
Inače, kao i prvi put, sajam je organizovalo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde koje je jedno od 20 uspostavljenih partnerstava u okviru projekta LEP II.
Ernest Imamović, Gradonačelnik Goražda, je nakon svečanog otvaranja Sajma zapošljavanja iskazao zadovoljstvo zbog organizacije ovog Sajma i dodao: „Posebno se radujem prisustvu velikog broja poslodavaca na današnjem događaju. Ovo je prilika za kompanije da se predstave i da poput kompanije ''TVC'' d.o.o. putem našeg lokalnog partnerstva zaposle značajan broj neazposlenih osoba. Grad Goražde će učiniti sve da stvori pozitivan ambijent za poslodavce koji žele investirati u BPK Goražde.“
sajam zapošljavanja 2022 6
 
U okviru Sajma zapošljavanja, održana je i panel diskusija na temu ''Novi pristup kreiranju radnih mjesta'', na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o razvoju mehanizama za obrazovanje odraslih kroz povećanje saradnje između obrazovnih institucija i poslodavaca. Jedan od panelista, gđa. Biljana Begović, ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, se posebno osvrnula na potrebu uvođenja karijernog savjetovanja, s ciljem pomoći u mapiranju vještina i sklonosti, te odabiru zanimanja.
Posjetioci su također imali priliku čuti i inspirativne priče ljudi koji su samostalno započeli biznis, kao i koji su to izazovi i mogućnosti koje nude digitalne vještine.
„Mi smo dolaskom na današnji sajam željeli da motivišemo mlade ljude da ostanu u Goraždu i savladaju vještine modeliranja kojima se bavi naša kompanija, koja inače radi projekte za njemačko tržište. Mislim da smo u tome i uspjeli jer već imamo prijavljene četiri mlade osobe za obuku“ izjavio je Adnan Imamović, izvršni direktor kompanije ''GEOBim 5D''
 
sajam zapošljavanja 8
 
Današnji sajam je još jednom potvrdio da se samo partnerskim djelovanjem svih aktera na lokalnom nivou mogu poboljšati prilike za zapošljavanje i da lokalna partnerstva za zapošljavanje zaista djeluju.
 
 
sajam zapošljavanja 9
 
sajam zapošljavanja 2022 7
sajam zapošljavanja 4
sajam zapošljavanja 2022 1

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24