Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ODRŽAN OKRUGLI STO : „NACRT ODLUKE O VISINI KOMUNALNIH TAKSI GRADA GORAŽDE“
ODRŽAN OKRUGLI STO : „NACRT ODLUKE O VISINI KOMUNALNIH TAKSI GRADA GORAŽDE“ PDF Ispis E-mail

16.02.2023.

k t 16 02 23 1

U organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde danas je održan okrugli sto na temu: „NACRT ODLUKE O VISINI KOMUNALNIH TAKSI GRADA GORAŽDE“.

Naime, nakon što je Ustavni sud Federacije BiH 27.05.2019.godine proglasio neustavnim član 21.Tarifni broj 1. Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde, te Skupština BPK Goražde 15.09.2022.godine donijela Zakon o izmjenama i dopunama zakona o komualnim taksama BPK Goražde i zadužila Općinska vijeća/Gradsko vijeće da donesu nove odluke o visini komunalnih taksi i nakon što je Gradsko vijeće Grada Goražde 07.02.2023.godine utvrdilo nacrt pomenute odluke, danas se vodila rasprava između poslodavaca i predstavnika Grada Goražde na ovu temu.

Najviše primjedbi je bilo na iznose iz kategorije srednjih i velikih preduzeća, posebno iz proizvodnih djelatnosti, jer su istu plaćali po dosadašnjoj odluci 500,00 KM, a sada je predloženo čak i do 3.600,00 KM za velika preduzeća zavisno od zone u kojoj posluju i prihoda koji su ostvarili.

Zaključak svih prisutnih poslodavaca je da se ovaj iznos treba odrediti na maksimalno 1.000,00 KM za velika preduzeća, a za srednja preduzeća puno manje od predloženog, jer se i u ovom djelu u prijedlogu nalazi iznos 1.850,00 KM u industrijskim zonama u kojima posluju naši privredni subjekti.

k t 16 02 23 2

Također, zaključak je bio da se i za kategoriju mikro i malih preduzeća ovi iznose smanje na neki razuman i prihvatljiv iznos.

Razgovaralo se i kriterijima koji su uzeti kao parametri za izračunavanje visine komunalne takse ((veličina preduzeća, zona, ostvareni prihod), te predloženo da se pokušaju uvesti novi kritetij kao ukupno ostvarena dobit, broj radnika i slično.

Na kraju je zaključeno da Grad Goražde, kao i drugi nivoi Vlasti koji imaju ingerenciju donošenja propisa koji obavezuju poslodavce da plaćaju razne takse, naknade, poreze i sl. moraju pvesti računa da su poslodavci preopterećeni raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima i da svako novo povećanje istih ili uvođenje novih nameta samo još više usložnjava njihovo ionako teško poslovanje, što u konačnici može ugroziti njihovu održivost i nastavak poslovanja, što bi moglo imati negativne konzekvence po društvo uopšte.

k t 16 02 23 3

k t 16 02 23 4

kt 16 02 23 5

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13