Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti WelcomeBack: Otvoren poziv za novu generaciju mladih iz bh. dijaspore za poslovnu praksu u domovini
WelcomeBack: Otvoren poziv za novu generaciju mladih iz bh. dijaspore za poslovnu praksu u domovini PDF Ispis E-mail

17.01.2024.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”, u saradnji sa Američkom trgovinskom komorom BiH (AmCham) i Inovacionim centrom Banja Luka (ICBL), raspisala je javni poziv za članove i članice bh. dijaspore koji žele provesti ljeto u domovini radeći ljetnu praksu. Poziv je otvoren za mlade od 18 do 30 godina starosti koji su žele steći poslovno iskustvo u struci u jednoj od kompanija u domovini.

Aplikacija: https://bit.ly/usaidwelcomeback2024

Tekst poziva: https://www.fmi-inc.net/wp-content/uploads/2024/01/RFA-2024-012-Request-for-Applications-WelcomeBack-2024.pdf

“Ovaj poziv obuhvata članove bh. dijaspore (osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su najmanje 3 godine u kontinuitetu u posljednjih 5 godina živjeli u inozemstvu) koji imaju od 18 do 30 godina, imaju državljanstvo BiH, te su studenti/ice dodiplomskih ili postdiplomskih studija ili su završili iste”, poručili su iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

O programu najbolje govore iskustva praktikanata. Praktikanti su imali priliku provesti 30 dana ljetne prakse u kompanijama u Bosni i Hercegovini.

“Tokom ove prakse imao sam priliku povezati se sa stručnjacima iz različitih oblasti, primijeniti svoje teorijsko znanje u stvarnom okruženju i naučiti nove vještine koje niste mogli pronaći u učionicama. Ovo je vaša šansa da se istaknete, razvijate samopouzdanje i stvarate kontakte koji će vam pomoći u budućoj karijeri. Također, kroz praksu možete vidjeti da u Bosni i Hercegovini ima prilika za kvalitetno zaposlenje i razvoj. Ne propustite priliku da  rastete, jer svaki trenutak proveden u takvim praksama nosi sa sobom neprocjenjivu vrijednost koja će vas pratiti kroz cijeli život”, pojasnio je Bahrudin Trbalić, doktorski student fizike na Stanford Univerzitetu, koji je prošlog ljeta u okviru programa boravio na praksi u Authority Partners.

Praksa traje 30 dana u ljetnom periodu u skladu s individualnim planovima koji su se razvijali u suradnji s kompanijama-domaćinima i praktikantima. Projekt je osiguravao sufinansiranje putovanja u BiH, te drugih troškova i naknada za obavljenu praksu.

“Communis, kompanija u kojom sam bio intern prošlog ljeta, je marketinška firma koja kreira marketinške kampanje i saopćenja za druge firme, poslovne subjekte i proizvode širom Bosne i Hercegovine. Firma ima divan tim, uključujući direktoricu Zvezdanu Žujo, koja će pomoći svakom praktikantu ili članu timu na sve moguće načine. Za vrijeme moje prakse,  uputili su me u svaki aspekt posla i aktivnosti”, dodaje Dennis Isak, jedan od učesnika programa.

Prijave su dostupne putem obrasca na https://bit.ly/usaidwelcomeback2024, a rok za dostavu potrebnih informacija je 30.04.2024. godine.

“Moj domaćin Intuitiva je brend održive mode, jedinstven po svom pristupu poslovanju i razvoju. Intuitiva je spoj njujorškog stila i bosanske vještine. Posebna čar ovog brenda je što su svaki odjevni komad i proizvod etički izrađeni u BiH s predivnom pričom koju možete nositi i dijeliti”, naglasila je Edvina Ikeljić, koja je ljeto 2023. godine provela razvijajući modnu kolekciju sa ovim bh. timom.

Prošle godine je 11 praktikanata radilo ljetnu praksu, a ove 2024. će se program raširiti na cijelu zemlju te će se prakse realizovati u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

“Provođenje ovog mjeseca u Bosni i Hercegovini mi je omogućilo lični i profesionalni rast. Imala sam priliku susresti ljude koji obavljaju važan posao u BiH, ali i proširiti svoje profesionalno znanje o zadacima na kojima sam radila. Obavljanje prakse u inostranstvu, posebno u mojoj domovini, iskustvo je za koje ću zauvijek biti zahvalna, jer sam izašla iz svoje zone komfora i naučila kako mogu doprinijeti zemlji koja mi je puno dala.” – dodaje Amina Pezerović, koja je prošlog ljeta radila praksu u kompaniji Represent Communications.

Iz USAID projekta “Diaspora Invest” pozivaju sve mlade ljude iz dijaspore da se prijave i prožive jedinstveno iskustvo WelcomeBack programa u Bosni i Hercegovini.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14