Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH
Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH PDF Ispis E-mail

24.01.2012.

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine zaključilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu da ne može dati pozitivno mišljenje o Prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Prednacrtu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

 

U raspravi koja je prethodila donošenju zaključaka, direktor Udruženje poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević je rekao da bi ovakav Zakon, koji predviđa oporezivanje 50 posto toplog obroka i regresa za sve zaposlene u ovom entitetu, bio novo opterećenje za privredu u Federaciji BiH.

"Budući da se radi o veoma važnom aktu smatramo da je potrebno provesti najširu raspravu na kojoj će se utvrditi negativni efekti za povećanje zaposlenosti i povoljnije poslovanje, što su glavni prioriteti u svim razvijenim zemljama", smatara Pandurević.

Federalni ministar finansija Ante Krajina objasnio je da se ovakvim mjerama pokušava stati u kraj neodgovornim poslodavcima koji zloupotrebljavaju sadašnje neoporezivanje i isplaćuju dio plate putem toplog obroka.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović istakao je da su prava radnika definirana Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, te da oni neće pristati na jednostrane izmjene i derogiranje tih prava.

ESV je zaključio da predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca održe sastanak na kojem će biti razmotreni efekti predloženog Prednacrta zakona i pravilnika, i ponude dodatna rješenja.

Sljedeća sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH planirana je za 28. februar.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13