Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održan sastanak u općini Foča-Ustikolina na temu " Kako pomoći privrednicima i obrtnicima sa područja općine Foča-Ustikolina na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta?"
Održan sastanak u općini Foča-Ustikolina na temu " Kako pomoći privrednicima i obrtnicima sa područja općine Foča-Ustikolina na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta?" PDF Ispis E-mail

23.02.2012

IMG_0183_a

U općini Foča-Ustikolina 23.02.2012.godine u organizaciji načelnika općine Foča-Ustikolina u saradnji sa Udruženjem poslodavaca BPK Goražde, te Privrednom i Obrtničkom komorom BPK Goražde održan je sastanak na temu : „ Kako pomoći privrednicima i obrtnicima sa područja općine Foča-Ustikolina na poboljšanju poslovnog ambijenta?“ , na kome je prisustvovao veliki broj privrednika, obrtnika i zadrugara sa područja ove lokalne zajednice.

Na sastanku su svoje učešće takođe uzeli i predstavnici  Službe za zapošljavanje BPK Goražde i Ministarstva za privredu BPK Goražde.

 

Pozdravne riječi je uputio načelnik općine Zijad Kunovac koji se zahvalio svim institucijama koje su došle na ideju oko organizovanja ovakvog sastanka, te privrednicima i obrtnicima na izdvojem vremenu.

Predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović je rekao da je cilj ovog sastanka sagledavanje  problema privednih subjekata sa područja ove općine, te da se preko ovih poslovnih asocijacija  sa stanovništa svojih kapaciteta pokuša pomoći stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i boljih uslova privređivanja.

Dževad Terović je takođe istakao podatak da je Bosansko-podrinjski kanton jedini kanton u Federaciji BiH koji ima pozitivan platni suficit u kome su učestovali i privredni subjekti sa područja općine Foča-Ustikolina, te da je najveći obim razmjene roba ostvaren sa Austrijom, Njemačkom, Srbijom i Italijom.

IMG_0179

 

Direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde  Nafija Hodo iznijela je podatak da je u prošloj godini smanjena stopa nezaposlenosti u našem kantonu za 10% , te da se s druge strane povečao  broj zaposlenih za 10%.

Takođe je  naglasila  da postoje aktivne mjere zapošljavanja, kao što su programi „ Mladi poduzetnik“  i „ Samozapošljavanje žena“ u koji se mogu uključiti i zainteresovani sa područja ove općine.

 Rasim Sijerčić iz Ministarstva za privredu je kazao da je u 2011.godini iz Budžeta Ministarstva za privredu BPK Goražde podijeljeno 1.800.000 KM za razne poticaje, tj. za industriju, poljoprivredu, obrt i drugo.

Ahmo Popović, predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde je rekao da nema kvalitetnih projekata prema većim nivoima vlasti i da treba poraditi više na tome, te predložio otvaranje kancelarije Udruženja obrtnika u općini Foča-Ustikolina, što bi za cilj imalo veću koordiinaciju obrtnika sa ovih prostora.

 Ismet Bukva direktor MPI „Mlin „ Ustikolina je kazao da je mlinska industrija u nezavidnom položaju, te da jedan dio proizvođača nemože da proda svoje proizvode, jer je cijena pšenice porasla za 12%, a cijena brašna pala za 16%, te iznio problem da nema podsticajnih mjera  i da jedan dio mlinova neće moći raditi u ovakvim uslovima.

Avdo Muslimović, samostalni poljoprivredni proizvođač je između ostalog naglasio  problem nemogućnosti dobijanja kredita za obrtnike kod komercijalnih banaka i Razvojne banke FBiH, kao i problem certificiranja i brendiranja proizvoda.

U raspravi su takođe učestvovali i Suvad Bašić, direktor „Baša „ d.o.o., Atif Karović  vlasnik „Veterinarske stanice“, predstavnik trgovinske radnje „Knjižara“ Fočo Nedžad,  predstavnik SPO „ Drecafarm“  Dreca Advija  i vlasnica Obrtničke krojačke radnje „ESSE“ Čorić Mirsada. 

Na kraju sastanka je formirana radna grupa koju sačinavaju predstavnici Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Obrtničke komore, te po jedan predstavnik privrednika i obrtnika sa područja općine Foča-Ustikolina sa zadatkom da izradi zaključke sa ovog sastanka  i iste dostavi Vladi kantona i resornom ministarstvu te prati njihovu realizaciju.

 

IMG_0180

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15