Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 87. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH
Održana 87. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH PDF Ispis E-mail

16.05.2012.

Ekonomsko- socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH (FBiH), na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, izrazilo je podršku donošenju zakona o šumarstvu koji bi u FBiH trebao riješiti pitanje gazdovanja šumskim resursima. Nacrt iz ove oblasti je već u parlamentarnoj proceduri, a predložila su ga dvojica poslanika Predstavničkog doma - Slaviša Šućur i Enver Mujala.

 

ESV je obvezao svoje članove da u roku od deset dana upute svoje primjedbe predlagačima na njihov tekst, kako bi se iznašlo najbolje rješenje za ovu oblast koja je trenutno regulisana Uredbom.

 Također, ESV je raspravljao i o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. Podržan je stav Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da zakonske izmjene budu na tragu rješenja kako bi Zavod PIO snosio troškove medicinskog vještačenja, odnosno ocjene radne sposobnosti radnika koji apliciraju za prijevremenu, odnosno invalidsku penziju.

ESV smatra da je takvo rješenje pravednije od nekadašnje varijante da troškove u ovom segmentu vještačenja snosi sam osiguranik. Na ovoj sjednici ESV je razmatrao inicijativu izmjena federalnog Zakona o doprinosima, koje je na sjednici zagovarao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

 Incirano je da FBiH oslobodi određene privredne djelatnosti, između ostalih, poljoprivredu, lov, šumarstvo, ribarstvo, rudarstvo i vađenje rude, prerađivačku industriju, djelatnosti snabdijevanja električnom energijom, plinom i vodom, te građevinatstvo, plaćanja svih doprinosa na plaće.

 Zaključeno je da će se o ovom pitanju raspravljati naknadno, odnosno kada bude završen zvaničan materijal. ESV se izjasnio i o Vladinoj uredbi koja bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara 2012. godine, a koja se odnosi na smanjenje dnevnica za službena putovanja sa 48 na 25 KM. S obzirom na primjedbe delegacija poslodavaca i sindikata o ovom pitanju, zaključeno je da ovu uredbu treba preispitati prije primjene, kao i održati poseban sastanak svih socijalnih partnera kako bi se iznašlo optimalno rješenje.

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH na jučeračnjoj sjednici  podržalo je Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem u Federaciji BiH.

Sindikat je ocijenio da je za punu provedbu tog zakonskog rješenja neophodna i provedba zakona o prekršajima pa i još nekih zakonskih rješenja poput zakona o krivičnom postupku. Predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović istaknuo je da takav zakon Federaciji BiH treba da "hvata lopove i da je ustvari to njegova prava definicija".

Delegacija poslodavaca u Ekonomsko-socijalno vijeću je podržala zakon ali je istaknula skeptičnost koliko će njegova provedba dati efekata pošto se, prema riječima Safudina Čengića, posljednjih godina pokazalo da su mnoge tužbe za privredni kriminal ili druge slične malverzacije završile uglavnom oslobađajućom presudom.

Pojašnjavajući spomenuti zakon premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuo je da u njemu nema politike kao ni utjecaja bilo koje vlasti na postupak oduzimanja imovine. 
Dodao je kako se njim onemogućava i prenošenje nelegalno stečene imovine na druge osobe dok se, na primjer, ne završi sudski postupak.

Nacrt spomenutog zakona, kako je rečeno, uređuje i upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinskom koristi te predviđa osnivanje federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom s mogućnošću osnivanja i posebnih organizacijskih jedinica.

Nacrt ovog zakona predviđa i proširenje i na imovinsku korist pribavljenu činjenjem prekršaja jer prekršajna delikvencija u nekim slučajevima rezultira stjecanjem imovinske koristi koja se također treba oduzimati.

Ekonomsko-socijalno vijeće narednu sjednicu je zakazalo za 12. juni, a na njoj će biti razmatran Zakon o radu, informacija o naplati

 

Izvor: www.bhrt.ba / www.fbihvlada.gov.ba

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9