Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Pomoć kompanijama u FBiH: Za modernizaciju proizvodnje osigurano 8,4 milijuna KM
Pomoć kompanijama u FBiH: Za modernizaciju proizvodnje osigurano 8,4 milijuna KM PDF Ispis E-mail

02.10.2012.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije osigurat će kompanijama iz sedam oblasti gospodarstva kreditna sredstva u iznosu od 8,4 milijuna KM. Za sredstva će moći aplicirati kompanije iz oblasti metalske, elektro, automobilske i građevinske industrije te drvne i papirne industrije. Također, na raspisani javni poziv se mogu prijaviti i kompanije iz oblasti tekstila, kože i obuće, kemijske industrije, industrije gume i plastike, te namjenske i prehrambene industrije.

Od ukupnog iznosa 7, 400.000 KM je predviđeno za modernizaciju tehnološkog procesa u kompanijama, a podrazumijeva poticanje ulaganja u modernizaciju već postojećih proizvoda, proizvodnih procesa ili usluga s većom dodatnom vrijednosti, nabavku novih tehnologija (mašina, postrojenja i oprema za proizvodnju, mjerni i kontrolni uređaji), nabavku industrijskog znanja (know-how), posebnih znanja i vještina, informatičke opreme usmjerene ka proizvodnji i uvođenje validnog CE znaka, te značajnije aktivnosti na osnovu promjene sveukupnog proizvodnog procesa i stanja postojeće poslovne djelatnosti društva (reinženjering).

Po ovoj osnovi metalskoj, elektro, automobilskoj i namjenskoj industriji namijenjen je milijun KM, građevinskoj i drvnoj 1,4 milijuna, dok će tekstilnoj biti dodijeljeno 1, 8 milijuna KM. Za kemijsku i industriju gume namijenjeno je 600 000 KM, a za prehrambenu 200 000 KM.

Osim modernizacije ostatak sredstva od milijun maraka biti će namijenjen za financiranje dijela kamata kompanija dospjelih u 2012. godini. Pozajmljivanje će se vršiti za pozajmljivanje određenog iznosa kamate na kreditna sredstva dodijeljena kompaniji za pretežitu izvoznu djelatnost kod banaka, te za kamate na kreditna sredstva dodijeljena za nabavku novih tehnologija, mašina i opreme za proizvodnju .

Sva sredstva su kreditnog karaktera, sa odgodom plaćanja (grace periodom) od 12 mjeseci i kamatnom stopom od 1,0 %. Dodijeljena sredstva korisnici će vraćati u minimalno 24 rate, a maksimalno u 60 rata, što će ovisiti o visini dodijeljenih sredstava, navodi se iz Federalnog ministarstva energije. Dodaje se da će početak povrata prve rate sa pripadajućom kamatom i dinamika slijedećih rata, kao i drugi bitni elementi biti definirani ugovorom.

Izvor:www.ekapija.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14