Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 27.sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 27.sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

22.11.2012.

Upravni_odbor_21.11.12

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde jučer je održao svoju redovnu 27.sjednicu na kojoj se našlo devet tačaka dnevnog reda.

Nakon što se usvojio Zapisnik sa 26.sjednice i finansijski izvještaj za deset mjeseci 2012.godine, najviše pažnje se posvetilo rzmatranju Nacrta zakona o šumama.

Naime, budući da je u nacrtu ovaj pomenuti za poslodavce vrlo važan zakon, a ponajviše zbog člana 68., koji obavezuje poslodavce plačanja naknada za općekorisne funkcije šuma na ukupan prihod u visini od 0,07%, Upravni odbor je nakon duže rasprave vođene po ovoj tački dnevnog reda, a i po dobijenim prijedlozima od članova Udruženja poslodavaca donio je ZAKLJUČAK:

U cilju rasterećenja privrednika koji su preopterećeni raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima Upravni odbor predlaže da se naknade za općekorisne funkcije šuma plačaju u visini od 0,07% na ostvarenu dobit preduzeća, a ne na ukupan prihod iz razloga što preduzeće može da posluje sa gubitkom, a mora da plati naknadu.

Upravni odbor zauzeo je zajednički stav da će ovaj prijedlog podržati i na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća koja će se uskoro održati.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao dopis „Udruženja stari zanati“ oko izgradnje kuće starih zanata.Ocijenjeno je da je ideja dobra zbog očuvanja starih zanata i mogućnosti upoznavanja turista sa bosanskom kulturom na jednom mjestu.Upravni odbor je podržao ovakvu ideju.

Upravni odbor je razmatrao takođe i inicijativu za izmjenu Sporazuma o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća kojom bi se sa sadašnjih dva člana po socijalnom partneru povečalo na tri, gdje bi po automatizmu u Ekonomsko socijalno vijeće kao treći član ulazili predsjednici Udruženja poslodavaca, Saveza samostalnih sindikata, te premijer kantona. Upravni odbor je mišljenja da je možda u ovom momentu važnije pitanje samog statusa Vijeća, te njegove funkcionalnosti i da se ova inicijativa prolongira, odnosno da se o njoj razmatra i na sjednici Vijeća, da se čuje mišljenje ostalih socijalnih partnera.

Upravni odbor je takođe jedinstenog stava da se svi zakoni koji se tiču tri socijalna partnera u Ekonomsko socijalnom vjeću, Budžet, kao i drugi podzakonski akti obavezno moraju razmatrati na Ekonomsko socijalnom vijeću, a prije toga i na Upravnom odboru Udruženja poslodavaca, jer se na taj način može puno bolje doći do konstruktivnijeg riješenja.

Do kraja sjednice Upravni odbor je primio k zanju informaciju da je Udruženje poslodavaca prošlo na Javnom pozivu od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta sa projektom Napredna edukacija poslodavaca. Edukacija za članove Udruženja poslodavaca bi sadržavala predavanja iz deset tema koje su navedene u projektu a tu su između ostalog :Sistem upravljanja preduzećem s fokusom na kvalitet i okoliš( ISO 9001:2008 i ISO 14001:2009); Unapređenje i tehnike prodaje s fokusom na mala i srednja preduzeća; Elektronsko poslovanje i sistemi podrške pri odlučivanju; Vođenje ili Leadership malih i srednjih preduzeća i druge teme.

Edukaciju bi nakon što prođu proceduralne faze obavila firma „ BH Quality“ ( Centar za razvoj, kvalitet, konsalting i edukaciju)iz Sarajeva. O terminu održavanja edukacije članovi će biti blagovremeno obaviješteni.

Tehnički sekretar: Adnan Bukva

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22