Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana javna rasprava Nacrta zakona o šumama
Održana javna rasprava Nacrta zakona o šumama PDF Ispis E-mail

14.12.2012.

U sali općine Goražde danas je održana javna rasprava o nacrtu Zakona o šumama u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.  Pored predstavnika Ministarstva za privredu, predstavnika radne grupe koji su radili na izradi nacrta Zakona,  javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Javnog preduzeća „Bosansko-podrinjske šume“, poslanici u Skupštini te predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Prema riječima Rasima Sijerčića, načelnika Sektora za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo u Ministarstvu za privredu, ovaj zakon potrebno je donijeti zbog nepostojanja zakonske regulative u ovoj oblasti.

Od 2009.godine bio je na snazi federalni Zakon o šumama. Međutim, taj zakon je neustavan i Ustavni sud ga je stavio van snage. Poslije toga, donešena je Uredba o šumama koja je bila na snazi dvije godine, do novembra mjeseca  2011.godine. Poslije tog perioda pojavio se vakum gdje mi nismo imali pravni akt koji bi određivao ovu oblast. Svi znamo šta su šume i da je neophodno donijeti zakon koji se može popravljati i mijenjati, a sve u cilju zaštite šuma. U Programu rada Skupštine BPK Goražde planirano je da se u 2012.godini donese Zakon o šumama, a na prethodnoj sjednici pokrenuta je inicijativa da se po hitnom postupku donese ovaj zakon. Mogu da naglasim da je Vlada kantona formirala radnu grupu koja je učestvovala u izradi tog zakona“-kazao je Rasim Sijerčić, načelnik Sektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Ministarstvu za privredu BPK Goražde.

Na javnoj raspravi moglo se čuti niz pitanja i sugestija na sam nacrt Zakona o šumama od strane stručnih kadrova iz oblasti šumarstva te predstavnika Udruženja poslodavaca BPK.   Predstavnici ovog udruženja po primjedbama dobijenim od privrednih subjekata smatraju da je u nizu opterećenja na privredu i privredne subjekte, kako u BiH tako i na području našeg kantona, u ovom nacrtu Zakona o šumama BPK Goražde predviđena obaveza plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma za sva pravna lica, kao jednog od već ranije donesenog nameta na privredu na osnovu Zakona o šumama F BiH i Uredbe o šumama F BiH.

Postavlja se pitanje da li je uopšte potrebno privredne subjekte opteretiti ovakvim parafiskalnim nametima, ističu predstavnici Udruženja poslodavaca BPK,  koji su predložili da se kao osnovica za naknadu općekorisnih funkcija šuma uzme ukupna dobit preduzeća ostvarena u poslovnoj godini u visini od 0,07 posto,  kako bi privredni subjekti mogli da podnesu ovakva parafiskalna opterećenja,  što bi omogućilo povoljnije poslovanje i prostor za nova investiciona ulaganja i zapošljavanje.

Podršku aktivnostima na izradi kantonalnog Zakona o šumama uputili su predstavnici Javnog preduzeća „Bosansko-podrinjske šume“ ali su istaknuli i primjedbe koje je prema riječima Zibije Mehić,  šefa Sektora za uzgoj i zaštitu šuma , potrebno ugraditi u odredbe ovog važnog propisa.

Naše primjedbe su na odredbe koje regulišu  izvođenje radova u šumarstvu.  Mi smatramo da bi svaki registrovani izvođač radova na stručnim poslovima u šumarstvu morao imati diplomirane inžinjere šumarstva .  Takođe, imali smo primjedbe koje se odnose na cjenovnik i formiranje cijena šumskih drvnih sortimenata, kao i na formiranje šumsko –gospodarskih područja, koja bi trebala da se formiraju na elementima koji su propisani i sa određenom površinom šuma , visokih šuma sa prirodnom obnovom“- istaknula je Zibija Mehić, šef Sektora za uzgoj i zaštitu šuma u Javnom preduzeću „Bosansko-podrinjske šume“.

Izvor: www.bpkg.gov.ba

 

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11