Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Upriličena ceremonija dodjele certifikata osposobljenim radnicima za zanimanje šivač
Upriličena ceremonija dodjele certifikata osposobljenim radnicima za zanimanje šivač PDF Ispis E-mail

17.04.2013.

dodjela certifikata 005

Ceremonija dodjele certifikata za stručno osposobljavanje radnika za zanimanje šivača upriličeno je danas u prostorijama firme “Prevent Goražde”.

Ovim činom ozvaničen je završetak zajedničkog projekta ove kompanije, Službe za zapošljavanje BPK, Zavoda za zapošljavanje F BiH, Vlade BPK Goražde i organizacija USAID i SIDA.

Dodjeli certifikata prisustvovali su i premijer BPK Goražde Emir Frašto, ministar za privredu Demir Imamović, direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo te direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo.

Vrijednost ovog programa, koji su finansijski podržali Federalni zavod za zapošljavanje i USAID, iznosila je 65.000KM, a od 700 polaznika Programa prekvalifikacije u pogonima ove firme već je zaposleno njih 600.

Prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafije Hodo, 240 nekvalificiranih osoba se evidencije nezaposlenih po prvi put je dobilo stručno zanimanje.

Značajniji rast novog zapošljavanja, omogućio je između ostalog i Zakon o raspolaganju državnom imovinom koji je usvojila ova Vlada, čime je, prema riječima premijera BPK Goražde Emira Frašto, napravljen i jedan veliki iskorak za cijelu BiH.

dodjela certifikata 015

- Nijaz Hastor vlasnik ove firme na čelu sa direktorom Harisom Rahmanom, Vladi i Skupštini BPK Goražde, omogućili su da donesu odluke značajne i korisne za svoje građane. Nadam se da su ovim projektom otvorena vrata za nove obuke, novo školovanje i drugačiji pristup onima koji imaju osnovno obrazovanje. Stvorena je mogućnost da u njihovim radnim knjižicama bude ono znanje koje steknu na ovaj način. Kroz zakon koji je donešen mi smo stvorili mogućnost da podržimo i buduće investicije te pokretanje industrije na ovim prostorima – istaknuo je danas premijer Emir Frašto.

- U firmi „Prevent Goražde“ trenutno je zaposleno oko 1.000 radnika. Ovaj projekat je veoma značajan za ovu kompaniju jer u narednom periodu postoji mogućnost proširenja kapaciteta te je veoma važno imati kvalifikovanu radnu snagu – kazao je na ceremoniji dodjele certifikata direktor kompanije Haris Rahman.

dodjela certifikata 018

O značaju ovog projekta govorio je i direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo te posebno istaknuo činjenicu da ova firma zapošljava radnu snagu iz oba entiteta.

- Ono što je bitno, to je da je ovaj projekat pokazao da je u BiH moguće praviti dobre primjere koji ne zaostaju za evropskim praksama. Pokazao je da je moguće djelovati i preko kantonalnih granica te realizovati moguće aktivnosti između dva entiteta. Pred ovim projektom su popucale brojne slabosti ovog društva i on je zaista jedan uzor za ostatak BiH-riječi su direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenana Reša.

Izvor: www.bpkg.gov.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15