Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Udruženje poslodavaca BPK Goražde učestvovalo na IV" Sarajevo business forumu"
Udruženje poslodavaca BPK Goražde učestvovalo na IV" Sarajevo business forumu" PDF Ispis E-mail

sbf_1

Udruženje poslodavaca BPK Goražde imalo je priliku da prisustvuje IV " Sarajevo business forumu" koji je okupio oko 500 učesnika iz više od 30 zemalja svijeta.

U fokusu ovog foruma „Models of growth and lessons for Southeast Europe” (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) bile su diskusije o uspješnim modelima rasta i razvoja, predstavljenim kroz iskustva svjetskih lidera, te prezentacije najboljih svjetskih praksi u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma, koje se mogu iskoristiti u strategijama BiH i zemalja regiona.

 

Na SBF, kojeg su organizirali BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB), među ostalim, učestvovali su zamjenik premijera Turske Ali Babacan, nekadašnji premijer Malezije i svjetski ekonomski ekspert Muhamad Mahatir, državni ministar za finansijska pitanja Ujedinjenih Arapskih Emirata Obaid Humaid Al Tayer, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, te domaći i inostrani biznismeni i zvaničnici.

 

Iskustva Malezije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Slovenije veoma su značajna za našu državu, zajednički je zaključak svih učesnika ovog foruma iz Bosne i Hercegovine.

sbf2

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je tokom radnog dijela Sarajevo Business Foruma naglasio da BiH ima značajne preduvjete za ostvarivanje ekonomskog prosperiteta, kao i za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Tokom svog obraćanja zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija istakao je značaj SBF-a kao konferencije koja pruža mogućnost ulaska stranih investicija u najatraktivnija područja u jugoistočnoj Evropi sa fokusom na Bosnu i Hercegovinu, te pruža priliku za izravan kontakt investitora sa lokalnim poslovnim ljudima.

Naglasio je da BiH posjeduje značajne resurse, ali da su joj neophodna ulaganja koja će joj pružiti nova radna mjesta i dobre temelje za daljnji razvoj, te da poslovna zajednica u BiH nastoji da kreira prijateljsko okruženje za investicije kako bi se osigurala svjetlija ekonomska budućnost za zemlju, te ostvario brži privredni rast.

1b2dacc0-753a-4f4c-a60f-4f1ea58018a2Capture2

 

Direktor BBI banke Amer Bukvić ocjenio je da je Forum veliki poslovni događaj, te da će BiH svakako imati koristi od današnjih brojnih prezentacija iz sektora poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma.

 

e67ebfe1-54ee-4467-a128-4c550a4461f0Capture6

Tehnička služba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14