Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Izbor 100 najvećih kompanija u BiH: Promocija bh. privrede
Izbor 100 najvećih kompanija u BiH: Promocija bh. privrede PDF Ispis E-mail

29.05.2013.

Prema rang listama specijalnog izdanja Poslovnih novina "Izbor 100 najvećih kompanija u BiH" prvih pet kompanija po ukupnom prihodu u 2012. godini ostvarilo je ukupno 4,17 milijardi KM. Pet najvećih izvoznika u 2012. godini ostvarilo je ukupno 1,64 milijarde KM izvoza i ukupnu neto dobit od oko 393 miliona KM. Pored toga pet najvećih investitora u 2012. godini investiralo je ukupno oko jedne milijarde KM, rečeno je na današnjoj press konferenciji Poslovnih novina, koje su organizator događaja "Izbor 100 najvećih kompanija u BiH".

Zvanični podaci kojih je 100 kompanija ponijelo titulu najvećih u BiH znaće se 4. jula 2013, kada se održava i ceremonija dodjele prizanja. Projekat „Izbor 100 najvećih kompanija u BiH“ je prvi i jedini brend Poslovnih novina u okviru kojeg se vrši izbor najuspješnijih bh. kompanija tako da se predstave kroz rang listu, velikih, malih i srednjih firmi oni koji to zaslužuju svojim uspješnim poslovanjem.

O projektu, te o njegovom značaju za Bosnu i Hercegovinu govorili su na press konferenciji Alena Ahmetspahić- Fočo, urednica Poslovnih novina, Jasmin Baralija, direktor Agencije TEC, Ismet Kumalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Eldin Hadžiselimović, član Uprave i direktor za prodaju ASA Grupacije, Senad Redžić, direktor Union banke Sarajevo i Antonela Pehar Šimunović, urednica Dokumentarno- informativnog programa BHRT-a. Sve ove firme na svoj način podržavaju projekat, a pored njih tu su i Asocijacija poslodavaca BiH, Privredna komora FBiH, Privredna komora Brčko Distrikta i nevladina organizacija Kupujmo i koristimo domaće, kvalitetno i proizvedeno u BiH.

Ove godine je uvedena novina u izbor tako što su se rang liste kreirale u partnerstvu sa Agencijom TEC, korištenjem usluge pretrage, odnosno segmentacije baze Bon.ba, realizirane u saradnji sa agencijama AFIP Sarajevo i APIF Banja Luka.

"Metodologija izbora je jednostavna: podaci će biti obrađeni za sva pravna lica iz FBiH i RS-a koja su predala svoje završne račune za 2012. godinu, kompanije će se, kao i do sada, rangirati prema veličini u četiri kategorije- ukupni prihodi, neto dobit, izvoz i investicije, a za stavku investicija će se koristiti pozicija investicije gotovinskog toka", kazala je Alena Ahmetspahić- Fočo.

Inače, firma TEC ima najveću funkcionalnu bazu podataka u BiH, a prema riječima direktora agencije Jasmina Baralije njihova misija je da postanu business to business alat u svakodnevnom poslovanju.

Ismet Kumalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH je izrazio veliko zadovoljstvo što jedan ovakav projekat postoji u BiH: „On ima svoj kontinuitet,  iz godine u godinu  unaprijeđuje i metodologiju i pristup, i idemo prema participiranju realnih pokazatelja brojeva. Ovih 100 kompanija otprilike izvozi ¼ od ukupnog izvoza iz BiH, a izlaza iz krize nema bez povećanja izvoza. S druge strane konkurencija na svjetskom tržištu je teška i bez velikih i jakih kompanija, teško možete da se nosite. Bitna je i poruka svijetu i stranim investitorima, da pokažemo da mi imamo vlastite kadrove, vlastite kompanije, vlastitu pamet koja može da napravi rezultat i koja može da se nosi sa svijetom“.

Kompanija ASA u ovogodišnjem projektu ima specijalan status „power by“, odnosno dodatna je snaga ovogodišnjoj organizaciji.

"ASA Prevent grupacija kao najveći privatni poslodavac u BiH ima interes da podrži ovakve projekte. Mi se zalažemo za realan i transparentan prikaz poslovanja, te za transparetan prikaz bh. ekonomije", rekao je Eldin Hadžiselimović.

Union banka ove godine po prvi put podržava izbor, a njen direktor Senad Redžić je kazao da se to potpuno poklapa sa njihovom filozofijom: "80 procenata portfolia banke je vezano za privredu. Mi smo jedina banka koja u svom fokusu isključivo ima privredna dešavanja i podržavamo privredna društva. Ovakav projekat se već dugo godina uspješno radi i svake godine je sve bolji, a mi ga smatramo jednom klasičnom promocijom bh. privrede."

Projekat "Izbor 100 najvećih kompanija u BiH" je jedini projekat ove vrste na nivou BiH, ima kredibilitet i prihvaćen je od privrednika sa prostora cijele BiH. Projekat je ojačao svoju poziciju relevantnog i korisnog izvora podataka za domaće i strane kompanije, investitore, organizacije i institucije i promovira uspješnost bh. privrednih subjekata i privrede u cjelini.

Izvor:www.ekapija.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17