Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Vlada FBiH utvrdila set nekoliko nacrta i prijedloga Zakona iz oblasti privrede
Vlada FBiH utvrdila set nekoliko nacrta i prijedloga Zakona iz oblasti privrede PDF Ispis E-mail

24.10.2013.

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, u čijem je radu sudjelovao potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić,  utvrdila Nacrt zakona o gospodarskim društvima, koji ima za cilj stvaranje pretpostavki za unapređenje poslovnog okruženja kojim bi se omogućilo lakše osnivanje i poslovanje gospodarskih društava, jasnije definirala uloga i nadležnosti upravljačkih struktura u društvima, te unaprijedile i precizirale odredbe vezane za uspostavljanje i funkcioniranje povezanih društava. Riječ je o sistemskom zakonu koji regulira oblasti čija je implementacija direktno povezana za ostvarenjem postavljenih ciljeva Vlade FBiH, koja je svojim Programom rada za period 2012.-2014. kao strateški prioritet identificirala intenziviranje privrednog razvoja, te utvrdila da će naglasak u ovom period biti na jačanju domaćeg tržišta i uklanjanju barijera.

Naime, Zakon o gospodarskim društvima iz 1999. godine pretrpio je brojne izmjene i dopune, pa je cilj da se donošenjem novog zakona ove izmjene obuhvate na jedinstven način, te da se ovaj propis uskladi s principima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i direktivama Europske unije, te da se utvrde novi europski standardi korporativnog upravljanja.

Inače, kako je navedeno u obrazloženju novog zakona, poslovno okruženje u Federaciji BiH karakteriziraju brojna regulatorna ograničenja, zastarjeli, nejasni i neprimjenjivi propisi, te sporost u postupanju nadležnih organa. Ovim se značajno usporava proces ukupnog ekonomskog razvoja i nameću značajni troškovi gospodarskim subjektima. Imajući u vidu značaj ovog zakona u postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Europskoj uniji, revizija i izmjene postojećeg Zakona o gospodarskim društvima su identificirane kao jedan od preduvjeta obuhvaćenih Stand by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Također, Zakon o gospodarskim društvima, kao sistemski, predstavlja i jedan od elemenata matrice za pregovore oko novog zajma Svjetske banke vezanog za budžetsku podršku unaprjeđenju razvojnih politika u Bosni i Hercegovini. Akcent je, u oba slučaja, stavljen, između ostalog, na poslovno okruženje, pri čemu je cilj privlačenje što većeg broja domaćih i inostranih investicija koje će podržati plan srednjoročnjeg ekonomskog rasta. Vlada FBiH je opredijeljena da nastavi ulagati napore s ciljem pojednostavljenja postupaka i jačanja transparentnosti u ovoj oblasti.

Danom početka primjene ovog zakona, prestat će važiti raniji Zakon o gospodarskim društvima, a sva gospodarska društva, uključujući i ona sa učešćem državnog kapitala u vlasničkoj strukturi, dužna su oblik, tvrtku, temeljni kapital i statut uskladiti sa ovim zakonom u roku od šest mjeseci.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA
ZAKONA O REGISTRACIJI POSLOVNIH SUBJEKATA

Vlada FBiH utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Ovo je obveza preuzeta i Programom rada Vlade FBiH za razdoblje 2012.-2014. godina, u kojem je kao strategijski prioritet identificirano intenziviranje gospodarskog razvoja, pri čemu je naglasak na jačanju domaćeg tržišta i uklanjanju barijera. Nužno je usvojiti i nove europske standarde korporativnog upravljanja i ustanoviti učinkovite mehanizme za praćenje njihove primjene.

Zakon o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH je već imao dvije izmjene i dopune, a njegovom primjenom utvrđeno je da je postupak registracije društva u Federaciji BiH kompliciran, skup i dugotrajan, te da takav predstavlja prepreku potencijalnim investitorima. Pored toga, pojedine odredbe važećeg zakonskog teksta su, u dijelu koji se odnosi na nužnu dokumentaciju, redoslijed koraka i trajanje procesa, u koliziji s ostalim važećim propisima u Federaciji BiH (Zakon o gospodarskim društvima, Zakon o notarima, porezni propisi), te stvara dodatnu pravnu nesigurnost. Sve ovo negativno utječe i na ranigranje BiH, odnosno Federacije BiH u brojnim istraživanjima koja se bave pokretanjem poslovanja. Tako je, primjerice, prema izvješću Svjetske banke „Doing Business”, BiH u posljednje dvije godina na 162. mjestu od 183 analizirane ekonomije s fokusom na postupak registracije, odnosno pokretanja poslovanja.

Stoga danas predložene izmjene i dopune Zakona teže olakšanju procedure za pokretanje poslovnih aktivnosti u Federaciji BiH. Imajući u vidu zacrtane ciljeve Vlade Federacije BiH, te značaj postupka registracije u razvoju ekonomije i postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Europskoj uniji, revizija i izmjene postojećeg Zakona su identificirane kao jedan od preduvjeta obuhvaćenih Stand by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom. Također, ovaj zakon predstavlja i jedan od elemenata matrice za pregovore o novom zajmu Svjetske banke vezanog za proračunsku podršku unaprjeđenju razvojnih politika u BiH. Naglasak je, u oba slučaja, stavljen na poslovno okruženje, pri čemu je cilj privlačenje što većeg broja domaćih i inozemnih investicija.

Izmjene i dopune Zakona predstavljaju opredjeljenje Vlade Federacije BiH za nastavak ulaganja napora s ciljem pojednostavljenja postupaka i jačanja transparentnosti u ovoj oblasti.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O PREKRŠAJIMA 

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o prekršajima, koji je pripremilo Federalno ministarstvo pravde.

Razlozi za donošenje novog zakona jesu poboljšanje rješenja u cilju otklanjanja nedostataka uočenih tokom primjene važećeg Zakona o prekršajima Federacije BiH.

Predloženim zakonskim tekstom otklanjaju se postojeće smetnje u radu inspekcijskih organa i pokreće postupak harmonizacije rješenja u legislativi iz oblasti prekršaja u FBiH s važećim propisima o prekršajima na nivou Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Također se otvara prostor za izmjenu i dopunu drugih propisa koji sadrže kaznene odredbe iz oblasti prekršaja, jer se ovim zakonskim rješenjem određuje novi okvir za propisivanje kazni s tendencijom povećanja donje i gornje granice u propisivanju novčane kazne.

Postupajući u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta Federacije BiH kojim je naloženo obavljanje javne rasprave o Nacrtu ovog zakona, Federalno ministarstvo pravde, kao obrađivač ovog propisa, provelo je javnu raspravu. U prvom dijelu javne rasprave objavljen je tekst Nacrta zakona na službenoj web stranici Federalnog ministarstva pravde, te istovremeno, pozvani svi subjekti koji na direktan ili indirektan način primjenjuju Zakon o prekršajima, da u pisanom obliku dostave primjedbe i sugestije na objavljeni tekst.

Nakon prvog dijela javne rasprave, 25. marta ove godine organizirana je završna sesija na koju su pozvani poslanici, odnosno delegati u Parlamentu Federacije BiH, predstavnici kantonalnih i općinskih sudova, predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, te Porezne uprave FBiH.

Obavljanjem završne sesije javne rasprave zaokružene su aktivnosti na pribavljanju mišljenja svih relevantnih institucija, te su analizirana predložena zakonska rješenja i uspoređena sa zvaničnim primjedbama i sugestijama relevantnih institucija. Prilikom izrade Prijedloga ovog zakona predlagač se rukovodio primjedbama i sugestijama oba doma Parlamenta Federacije BiH, kao i onim datim u toku javne rasprave.

Predloženi tekst je nastao kao rezultat provođenja Projekta regulatorne reforme u Federaciji BiH koji ima za cilj poboljšanje svih zakonskih tekstova i procedura na nivou Federacije BiH.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I
DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI

Vlada FBiH utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru. U obrazloženju izmjena i dopuna navodi se da je, po ocjeni Evropske komisije, odredbama člana 13. i 51. aktuelnog Zakona o unutrašnjoj trgovini, narušena dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Razlozi za donošenje ovog zakona proizilazili su i iz potrebe provođenja reforme registracije poslovnih subjekata, a što u konkretnom slučaju podrazumijeva i pojednostavljenje postupka otpočinjanja obavljanja trgovačke djelatnosti i smanjenje administrativnih procedura za izdavanje rješenja kojim se odobrava obavljanje trgovačke djelatnosti.

Izmjenama i dopunama je, između ostalog, jasno propisano da su trgovci dužni da u tržišnoj utakmici postupaju pošteno u skladu sa kodeksima poslovnog morala i dobrih poslovnih običaja i da su na odgovarajući način dužni osigurati iste uslove svim učesnicima na unutrašnjem tržištu koji nisu usmjereni na nanošenje štete drugim trgovcima, dobavljačima, krajnjim potrošačima, kao i javnom interesu. Nadalje, trgovci koji obavljaju djelatnost u trgovačkim objektima namijenjenim za trgovinu različitih robnih grupa prehrambenih i neprehrambenih proizvoda dužni su u tržišnoj utakmici postupati u skladu sa kodeksom dobrih poslovnih običaja i na odgovarajući način osigurati iste uslove svim učesnicima na unutrašnjem tržištu koji nisu usmjereni na nanošenje štete drugim trgovcima, proizvođačima - dobavljačima, krajnjim potrošačima, kao i javnom interesu.

Pod osiguranjem istih uslova podrazumijevaju se pravo na jednaku zastupljenost roba svim dobavljačima i njihovo pozicioniranje u trgovačkim objektima, te ravnopravan i nediskriminatorski tretman dobavljača prilikom plasmana i pozicioniranja njihovih proizvoda na policama, utvrđivanja marži i načina plaćanja, posebne ponude, promotivne aktivnosti i slično prilikom zaključivanja kupoprodajnih ugovora.

MIŠLJENJE O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA
ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

Vlada FBiH prihvatila je mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju, što ga je podnijelo Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij FBiH.

Naime, ESV, uz ostalo, predlaže u Zakonu novu formulaciju po kojoj nadoknadu plaće zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionale bolesti obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba kod kojeg je zaposlen osiguranik, za prvih 42 dana bolovanja, osim u slučaju stečajnog postupka kada naknadu plaće isplaćuje kantonalni zavod osiguranja.

Federalno ministarstvo zdravstva smatra kako zasad, bez donošenja novog Zakona o zdravstvenom osiguranju, ne može pristupiti njegovim separatnim izmjenama i dopunama.

Izvor:www.fbihvlada.gov.ba

 

 

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20