Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ESV podržalo izmjene zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBIH
ESV podržalo izmjene zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBIH PDF Ispis E-mail

06.11.2013

 

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu podržalo je donošenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH, kao i Nacrta zakona o privrednim društvima.

Suština izmjena i dopuna Zakona o registraciji poslovnih subjekata jeste da se proces osnivanja firmi učini bržim, jeftinijim i jednostavnijim. U uvodnom obrazloženju federalni ministar pravde Zoran Mikulić je podsjetio da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojim Programom rada za period 2012. - 2014. kao strateški prioritet identifikovala intenziviranje privrednog razvoja, te utvrdila da će naglasak u ovom period biti na jačanju domaćeg tržišta i uklanjanju barijera.

Između ostalog, kako je naveo, neophodno je preduzeti snažne mjere na smanjenju administrativnih barijera i opterećenja privrednim subjektima, prije svega u oblasti otpočinjanja poslovanja (registracija firme itd.).

Član delegacije poslodavaca Mladen Pandurević je kazao da podržavaju napore Vlade i resornog ministarstva da se stanje u ovoj oblasti unaprijedi, te da je to ujedno prilika da se riješi pitanje nekih parafiskalnih nameta.

Što se tiče zakona o privrednim društvima radi se o potpuno novom, modernom zakonu, usklađenom s evropskom praksom, koji treba osigurati efikasniji način rada privrednih društava i omogućiti njihovo lakše i jeftinije poslovanje. Ta dva zakona će prepoloviti vrijeme potrebno za registraciju firme, te sniziti troškove čime se jača konkurentnost FBiH i stvaraju uvjeti za privlačenje stranih investitora.

ESV je zaključkom prihvatilo aktivnosti na donošenju zakona o policijskim službenicima Federacije BiH koji je razmatran u formi prednacrta. U uvodnom napomenama federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš istakao je da se radi o jednom od ključnih zakona za oblast unutrašnjih poslova. Tim zakonom se regulišu policijska ovlaštenja i radnopravni status policijskih službenika.

ESV je na incijativu delegacije sindikata razmatralo informaciju o statusu Poštanske banke BiH d.d. Sarajevo i usvojilo zaključak kojim se traži od nadležnih institucija, Vlade i Parlamenta, da se još jednom uključe u ovaj slučaj, te da zatraže informaciju o tome da li je bilo eventualnih nepravilnosti u provođenju likvidacionog postupka nad tom bankom.

- Agencija za bankarstvo FBiH nije dozvolila da se izvrši dokapitalizacija Poštanske banke od FAM Founda iz njima poznatih razloga i na taj način je dovela u neizvjesnu situaciju 85 zaposlenih u toj banci, a u međuvremenu su neki radnici dobili i otkaz - izjavio je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Ukoliko su, po njegovim riječima, bile potrebne   određene dopune i dorade to je trebalo tražiti, ali ne gasiti jedan privredni kolektiv u današnje vrijeme kada je važno svako radno mjesto.

Federalna vlada, napomenuo je Bijedić, nema mogućnosti da to promjeni zato što je Agencija za bankarstvo nezavisna. Najveće posljedice, smatra Bijedić, snose zaposleni, ali i drugi građani Federacije BiH koji neće moći da koriste bankarske usluge u udaljenim mjestima gdje postoje poštanske kancelarije.

Predstavnik Federalne agencije za bankarstvo Miralem Babajić govorio je o događanjima u Poštanskoj banci i izložio aktivnosti ove agencije napominjući među ostalim da FAM Found nije ispunjavao uslove predviđene zakonom.

ESV je razmatralo i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, ali u vezi ove tačke dnevnog reda nije donijelo zaključak zbog nedostatka  kvoruma.

Izvor: www.ekapija.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21