Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ESV podržalo prijedloge Budžeta FBiH za 2014. i Zakona o njegovom izvršenju
ESV podržalo prijedloge Budžeta FBiH za 2014. i Zakona o njegovom izvršenju PDF Ispis E-mail

03.12.2013.

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu podržalo prijedloge Budžeta Federacije BiH za 2014. i Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2014.

U daljem radu, ESV je donijelo zaključak da bude održan sastanak socijalnih partnera radi dogovora o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Udruženje poslodavaca FBiH prethodno je uputilo inicijativu kojom su tražili da iz Zakona budu izbrisane odredbe koje propisuju da poslodavci snose troškove osiguranja radnika od povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti.

Predstavnici Ministarstva zdravstva FBiH pojasnili su da je suštinska razlika između obaveznog zdravstvenog osiguranja i osiguranja radnika od povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti u tome što se prvim osigurava fizička osoba, a drugim poslodavac da bi se zaštitio od troškova liječenja svog radnika u slučaju povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti.

Istakli su da plaćanje troškova osiguranja od povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti mora biti vezano za poslodavce koji će jedino na taj način biti motivirani da unaprijede zaštitu na radu i brigu o zdravlju radnika.

Također, naveli su da je dosada veliki broj poslodavaca izbjegavao tu obavezu koja je propisana Zakonom i mjerama koje, osim redovnih lječničkih pregleda, uključuju i plaćanje svih troškova liječenja u slučaju povrede na radu i oboljenja od profesionalne bolesti.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da su poslodavci protiv ovakvog rješenja te da bi trebalo tražiti najbolji model za bh. uvjete.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je rekao da radnici moraju biti osigurani u slučaju povreda na radu kojih je sve više, a nažalost i smrtnih slučajeva, jer je zdravlje radnika najbitnije, a trebalo bi biti i interes poslodavaca.

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Safudin Čengić kazao je da nisu svi poslodavci isti te da on ne želi biti svrstan s onima koji imaju radnike na crno, ne plaćaju poreze i maltretiraju radnike.

Dodao je da je Udruženje poslodavaca spremno potpisati da zajedno sa inspekcijskim organima i sindikatima učestvuje u razotkrivanju onih koji tako posluju.

ESV nije dalo podršku Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu i predložilo je da predlagač zakona i Udruženje društava za osiguranje u FBiH što hitnije održe sastanak i usaglase podatke kojim raspolažu, kako bi našli obostrano prihvatljivo rješenje i utvrdili visinu i osnovicu za izdvajanje finansijskih sredstava za zaštitu od požara.

Izvor: www.fbihvlada.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21