Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ACCOUNT održao diskusiju u saradnji sa Savjetom potrošača BPK Goražde
ACCOUNT održao diskusiju u saradnji sa Savjetom potrošača BPK Goražde PDF Ispis E-mail

23.01.2014.

ACCOUNT održao diskusiju u saradnji sa Savjetom potrošača BPK

Stečaj ne treba nužno da znači i gašenje firme

FOTO: Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT

account_gorade_23.01.2014

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT u saradnji sa Savjetom potrošača Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je javnu diskusiju na temu Privreda – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije sa posebnim osvrtom na Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku na nivou Federacije BiH.

U diskusiji su učestvovali predstavnici privrednih subjekata, građanskog sektora, vladinog sektora, pravosuđa, kao i medija. Cilj diskusije bio je da se zajednički dođe do konstruktivnih prijedloga, sugestija koji će se moći uvrstiti u novi Zakon o stečajnom postupku FBiH.

Poslodavci i predstavnici nevladinih organizacija razgovarali su o unapređenju stečajnih postupaka i zaključili da stečaj ne treba nužno da znači i gašenje firme u kojoj se provodi, već da treba da se radi na reorganizaciji i ozdravljenju firme, kao osnovom cilju samog stečaja.

 

  

Direktor Antikorupcijske mreže Eldin Karić je naglasio kako mreža podžava nastojanja da novi zakon bude kvalitetniji, antikoruptivan, te da se treba insistirati na uvažavanju prijedloga nevladinog sektora.

Izmjene u zakonima o stečajnom postupku trenutno se vrše na entitetskim nivoima i distriktu Brčko. Parlament Federacije je umjesto izmjena predložio pravljenje potpuno novog zakona o čemu je govorila Hasna Ljubović iz Udruženja za građanska prava. Ona je naglasila da je ovim postupkom data prilika svima da učestvuju dajući svoje prijedloge, da novi zakon bude što kvalitetniji.

Ministar privrede Denis Imamović BPK istakao je kako je potrebna izmjena zakona, da se treba iskoristiti šansa i efikasnim mehanizmima unaprijediti zakon.

Imamović Ibrahim, privrednik iz Goražda predstavio je najveće dosadašnje probleme u provođenju stečaja i dao prijedloge koji bi se trebali uvrstiti u nove zakone.

- Stečaji kod nas znače ukidanje firme, ne obnovu kako bi trebalo biti – rekao je i objasnio kako stečajni upravnici nemaju motiv a ni stučno znanje potrebno za spašavanje firmi. Osnovni cilj stečaja je da se sačuva privredni subjekt, da se pokuša revitalizirati firma a sadašnji propisi stimulišu uništavanje firmi.

Tokom diskusije je naglašeno kako stečajni upravnici odugovlače svoj posao, postupci traju u prosjeku po 6 godina, umjesto da završe što prije kako bi se sačuvala firma.
Sead Tafro , magistar iz Goražda smatra da se u zakonu moraju implementirati odredbe koje će zagovarati prvenstveno revitalizaciju firmi. Također dodaje da kazne koje su predviđene za stečajne upravnike moraju biti strožije, te da oni moraju odgovarati za eventualnu prouzrokovanu štetu isključivo svojom ličnom imovinom.


U narednom periodu prijedlozi koji su doneseni na javnoj diskusiji , bit ce upućeni Ministarstvu pravde FBiH na razmatranje.


Ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde diskusiji je prisustvovao sekretat Udruženja Adnan Bukva.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15