Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 32. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 32. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

30.05.2014.

uo_29.05.14

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je jučer 32. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 7 tačaka dnevnog reda.

Na početku sjednice usvojen je Zapisnik sa 31.redovne sjednice, te je potom razmatran finansijski Izvještaj Udruženja poslodavaca sa posebnim osvrtom na priliv sredstava od članarine u 2014.godini, kao i upoređivanje prihoda po godinama od 2007.godine od kada Udruženje aktivnije djeluje.

Zaključeno je da se svi članovi Upravnog odbora aktivnije uključe oko proširenja članstva kako bi se povečali prihodi za Udruženje, a za šta već kako je navedeno postoje čvrsta obećanja od nekih firmi sa lokaliteta industrijske zone  „Pobjeda“ za učlanjenjem.

To bi umnogome popravilo finansijsku sliku Udruženja poslodavaca i ojačalo kapacitete za bolje pružanje usluga prema članovima kao i aktivnije zastupanje interesa poslodavaca sa Vladom i Sindikatom  kroz Ekonomsko-socijalno vijeće  i prema drugim institucijama.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao 3 veoma važna zakona koji se nalaze u formi Nacrta a radi se o : Nacrtu Zakona o koncesijama i nacrt Zakona o industrijskim zonama BPK Goražde kao i o Nacrtu Zakona o porezu na dobit FBiH.

Kada je u pitanju Nacrt Zakona o koncesijama generalno je rečeno da je bila potreba donošenja novog Zakona i da se poboljša u odnosu na već postojeći iz 2003.godine. Primljena je ka znanju informacija da je od 2003.godine do danas naplaćeno svega 496.000 KM naknada za koncesije.Upravni odbor smatra da je država trebala mnogo više naplatiti naknada za koncesije, odnosno davanjem na korištenje prirodnih resursa počevši od korištenja materijala iz vodotoka  i vodnih površina, preko lovnih područja, mini centrala i sl.

Upravni odbor je dao primjedbe i na tekst Nacrta Zakona i to slijedeće:

U članu 13. „Naknada za koncesije“ stav (3) piše:

Naknada za pravo korištenja predmeta koncesije obračunava se jednokratno i u novčanom iznosu koji nemože biti manji od 1,5 % od ukupne procjenjene vrijednosti koncesije iz člana 18. ovog Zakona. Upravni odbor je predložio da se promjeni u 5%.

Druga primjedba na isti Zakon: U stavu (7) piše:

Minimalni iznos godišnje naknade iz stava (6) ovog člana nemože biti manji od 10% od prihoda iz stava (4) ovog člana.

Upravni odbor predlaže da se promjeni u 20%.

Treća primjedba je da se briše stav (9) u kojem stoji:

Odlukom Vlade kantona vrijednost minimalnog iznosa naknade iz stava (7) ovog člana može biti umanjena ukoliko postoje specifični uslovi za eksploataciju datih koncesionih prava.

Kada je u pitanju Nacrt Zakona o industrijskim zonama generalno je prihvaćen kao pozitivno uz konstataciju da je potrebno urediti već postojeće industrijske zone Zakonom, kao i eventualno nove koje bi se formirale u budućnosti.

Razmatran je i nacrt Zakona o porezu na dobit Federacije BiH.

U uvodu rečeno je da bi neko izvozio na ino tržište mora biti jeftiniji nego  na domaćem tržištu.Ukidanjem ove olakšice koju su imali do sada naši privrednici-izvoznici bili bi primorani da poskupljuju svoj proizvod što automatski postaju manje konkurentni na svjetskom tržištu.

Upravni odbor je zaključio da je ovaj Zakon neprihvatljiv za poslodavce u vezi poreznih poticaja što bi za posljedicu imalo smanjenje investicija i smanjenjem broja zaposlenih.

Zaključeno je da će se uputiti dopis Federalno parlamentu i Federalnoj vladi u kojem će se tražiti da se nemjenjaju članovi 31. i 32. postojećeg Zakona.

Do kraja sjednice Upravni odbor je razmatrao aktuelnu situaciju izazvanu obilnim padavinama i poplavama i nanijetim štetama na privatnim posjedima kao i privrednim subjetima.

Upravni odbor se zahvalio svim privrednim subjetima sa područja BPK Goražde koji su pomogli u svim vidovima pomoći poplavljenim pdručjima i pozvao da i dalje u granicama svojih mogućnosti učine napor da pomognu da se saniraju ogromne štete koje su pretpjele ta područja.

Tehnički sekretar: Adnan Bukva

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18