Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Poslodavi i sindikat nepodržavaju Nacrt Zakona o porezu na dobit
Poslodavi i sindikat nepodržavaju Nacrt Zakona o porezu na dobit PDF Ispis E-mail

04.06.2014.

Na jučerašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH (FBiH), delegacije poslodavaca i sindikata u ovom vijeću, nisu podržale predloženi Nacrt zakona o porezu na dobit.

Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo je prijedlog da u što kraćem roku bude organizovan okrugli sto na kome bi bilo raspravljano o ovom zakonskom prijedlogu i na koji bi, osim socijalnih partnera i drugih zainteresovanih, bili pozvani i predstavnici međunarodnih institucija.
U obrazloženju ovog zakonskog rješenja, federalni ministar finansija Ante Krajina naveo je da je zakon, nakon što ga je usvojila Vlada FBiH, upućen u parlamentarnu proceduru. U njegovu izradu bili su uključeni i stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda, posebno u segmentu koji se odnosi na status izvoznika i priznavanje, odnosno nepriznavanje troškova reprezentacije.
Krajina je istakao da je u zakonu, što je bitna novina, transparentno pojašnjen termin transfernih cijena.
Šef delegacije poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću Safudin Čengić rekao je da poslodavci ne mogu dati podršku ovakvom tekstu zakona jer ih ne stimuliše da više investiraju i otvaraju nova radna mjesta.
Na sjednici je razmatrana incijativa Udruženja poslodavaca FBiH o ukidanju plaćanja članarina u turističkim zajednicama. Predloženo je da se pokrene inicijativa za izmjenu zakonske regulative koja tretira parafiskalne namete, koji opterećuju poslovanje privrednih subjekata.

Ekonomsko-socijalno vijeće je ponovo ukazalo na potrebu usvajanja zakona o šumama u Federaciji BiH.

ESV je na incijativu Saveza samostalnih sindikata BiH razmatralo aktuelnu situaciju u vezi s elementarnim nepogoda u FBiH.
Federalni premijer Nermin Nikšić je istakao da prve preliminarne procjene, koje su uradile međunarodne finansijske institucije, govore da štete od elementarne nepogode koja je zahvatila BiH iznose oko 1,3 milijarde eura.
Dodao je da su te prve preliminarne procjene radili EBRD, MMF i Raiffeisen banka napominjući da je procjena šteta u toku, da se podaci svakodnevno ažuriraju, te da je 18. juni rok do kada trebaju biti završene procjene.
Socijalnim partnerima je prezentirao preliminarne podatke po kojima je klizištima i poplavama ugroženo nešto manje od 5.900 objekata od čega 4.600 u FBiH. Nikšić je naveo i da je u FBiH evakuisano oko 23.000 osoba, a u RS-u oko 46.000 osoba.
- Gruba procjena šteta u sektoru transporta u FBiH iznosi oko 27 miliona eura, ne uključujući štete na lokalnim putevima. Indirektni gubici JP "Elektroprivreda BiH“ su više od 100 miliona KM. Gubici na mreži elektroprenosa su dva miliona KM - kazao je, između ostalog, Nikšić.
Također, grube procjene ukazuju da su gubici radnih mjesta oko 15.000 od čega 5.000 radnih mjesta u poljoprivredi i 10.000 u industriji, te da će za njihovo očuvanje trebati oko 50 miliona KM.
Nikšić je naglasio da će socio-ekonomski efekti stanja prirodne nesreće ovisiti o brzini mobilizacije i implementacije sredstava za obnovu. Kao izvore finansiranja obnove naveo je budžete Federacije BiH, kantona i općina, strane i domaće donacije, kao i kredite međunarodnih finansijskih institucija.
Govoreći o stanju na poplavljenim područjima, te mjerama koje je u međuvremenu poduzela Federalna vlada Nikšić je istakao da su donesene ključne odluke, ostvarena intenzivna saradnja s Civilnom zaštitom na aktivnostima izmještanja neposredno ugroženih, kao i da je izvršeno mobiliziranje i dostavljenje materijalno-tehničkih resursa u krizna područja.
Šef delegacije poslodavaca u ESV-u Safudin Čengić je istakao da je 1,3 milijarde eura ogromna cifra za BiH, njene budžete i privredu, te da svakog treba zabrinuti kako doći do tog novca.
Po njegovim riječima, Vlada i druge institucije ne smiju napraviti greške u određivanju prioriteta, s tim da je „krov nad glavom“ prvi prioritet, ali da se hitno treba omogućiti i obnova privrednih subjekata da bi se sačuvala radna mjesta.
Kompanije koje su obustavile proizvodnju uslijed pričinjenih šteta ili koje zbog njih otežano posluju, kako je istaknuto, više nisu objektivno u mogućnosti da na vrijeme ispunjavaju svoje kreditne obaveze prema bankama, pa je predloženo da se putem Agencije za bankarstvo FBiH od banaka zatraže određene olakšice kako bi se pomoglo, kako privrednim subjektima, tako i pojedincima koji su u ovim nepogodama pretrpili štete.
ESV je donijelo i odluku da se 30 posto od mjesečnih naknada članova usmjeri za pomoć ugroženima od poplava.

Izvor: www.fbihvlada.gov.ba

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23