Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana edukacija na temu: „Zaštita na radu“ PDF Ispis E-mail

17.09.2021.

ed 16 09 1

U organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde uz predavanje g-đice Arnele Muhotić iz firme „Revicon“ d.o.o. Sarajevo u sklopu projekta „Edukacija poslodavaca sa područja BPK Goražde, jučer je održana prva u nizu edukacija na temu: „Zaštita na radu“.

Učesnici edukacije su se upoznali sa svim novinama novog zakona Zaštite na radu donesenog u novembru 2020.godine, te podzakonskim aktima.

ed 16 09 4

Na edukaciji se govorilo o izradi internog akta za zaštitu na radu, povjereniku za zaštitu na radu, radniku za zaštitu na radu, pravima i obavezama radnika, ovlaštenim organizacijama za zaštitu na radu, ljekarskim pregledima, obaveznim evidencijama u oblasti zaštite na radu i drugim važnim temama.

ed 16 09 3

Udruženje poslodavaca BPK Goražde nastavlja sa edukacijama na druge teme da li na ovaj način ili putem online platforme zavisno od trenutne epidemiološke situacije.

ed 16 09 5

IMG 2598

ed 16 09 2

 

 
OBJAVLJEN NOVI PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA NOVČANIH PODRŠKI PO MODELU OSTALIH VRSTA PODRŠKI PDF Ispis E-mail

13.09.2021.

U službenim novinama FBIH broj 71/21 objavljen je novi PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA NOVČANIH PODRŠKI PO MODELU OSTALIH VRSTA PODRŠKI.

 

PRAVILNIK

 
Potpisani ugovori po “Programu podrške neprofitnim organizacijama za 2021.godinu“ PDF Ispis E-mail

02.09.2021.

 

U Ministarstvu za privredu Bosansko-podrinjskog kantona danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa udruženjima koji su aplicirali na javni poziv „Program podrške neprofitnim organizacijama za 2021.godinu“ u budžetu Ministarstva za privredu, na ekonomskom kodu „ „Tekući transferi neprofitnim organizacijama“.

Prema riječima ministra Mensuda Arnauta, na raspisani javni poziv aplicirala su četiri udruženja: Udruženje poslodavaca, Obrtnička komora, Opće udruženje „Stari zanati „ obrtnika grada Goražde i Privredna komora BPK-a Goražde koji su dobili namjenska sredstva u iznosu od po 7.500 KM.

Za ovu je namjenu, kako ističe ministar Arnaut, ove godine u budžetu izdvojeno 30. 000 KM, što je veći iznos u odnosu na  2019.  i 2020. godinu kada bilo izdvojeno 15.000 i 20.000 KM.

„ Ovo je podrška Vlade BPK-a pomenutim udruženjima za njihovu opstojnost, kroz  sufinasiranje, finasiranje ili ispatu nekih obaveza i doprinosa itd. Vjerujem da će se ova dobra saradnja koju smo imali s njima nastaviti i ubuduće. Njihova obaveza je da nam dostave i druge izvore finansiranja, tako da nisu samo oslonjeni na budžet BPK-a Goražde nego da apliciraju i na druge projekte za koje smo vidjeli da su korisnici“, naglasio je ministar privrede BPK Goražde Mensud Arnaut.

Riječi zahvalnosti Vladi i Ministarstvu privrede u ime korisnika ovih sredstava uputila je predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde Šejla Bojadžija. Ona je naglasila da iznos sredstava od 7.500 KM koje će Udruženje poslodavaca ove godine dobiti nije mali u odnosu na 4.000 KM u prethodnim godinama, posebno kad se ima u vidu doba pandemije i poteškoće s kojima se suočavaju goraždanski privrednici te da će ovo udruženje kroz realizaciju raznih projekata nastojati ta sredstva i opravdati.

„ Imamo  izuzetan partnerski odnos sa Ministarstvom za privredu  i nastojat ćemo na tom polju da proširimo malo saradnju i da problematika koja bude aktuelna, da se o njoj govori. Mi ćemo iz privrede nastojati da pratimo sve to i da zajednički prebrodimo sve nevolje i probematiku kako u našem Kantonu, tako i u državi i svijetu. Najavljuje se novi val koronavirusa i uputili smo poziv kompanijama da bi bilo dobro da se svi uposlenici vakcinišu na vrijeme, te da imamo ažurirane podatke o vakcinaciji. Ne smijemo doći do zastoja u privredi, ne smijemo stati s radom“- poručila je predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde Šejla Bojadžija nakon današnjeg potpisivanja ugovora u Ministarstvu privrede BPK Goražde.

potp ug 02 09 21

 
Za ublažavanje posljedica pandemije u mašinskom, drvnom i metalnom sektoru 3 mil EUR – Objavjen poziv za prijave PDF Ispis E-mail

30.08.2021.

 
U okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke – EU4BusinessRecovery za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih pandemijom, GIZ je objavio danas, 30. avgusta, javni Poziv za prijavu projekata u oblasti metalnog i drvoprerađivačkog sektora.
 
U okviru poziva 3 mil EUR granta će biti dostupno za mjere oporavka mikro, malih i srednjih preduzeća u metalnom, mašinskom i drvnom sektoru u Bosni i Hercegovini.
 
Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 48.000 EUR, a grantovi će se moći koristiti na aktivnosti poput primjene industrijskih standarda, primjene vrhunskih energetski efikasnih mašina, strategije dvostrukog ili više izvora u kupovini, razvoja strategije ulaska na tržište, inovacije digitalnog marketinga itd.
 
– Prerađivačka industrija teško je pogođena pandemijom COVID-19. Lanci snadbijevanja su poremećeni, preduzeća rade smanjenim kapacitetom i veliki broj radnih mjesta je u opasnosti. S druge strane, kupci na ključnim tržištima počeli su reorganizirati svoje poslovne modele i tražiti dobavljače bliže svojim lokacijama, što predstavlja veliki potencijal. Iz tog razloga, Evropska unija i vlada Savezne Republike Njemačke pomoći će malim i srednjim preduzećima u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji da obnove lance snabdijevanja, povećaju pristup glavnim tržištima i razviju održive poslovne modele – rekao je Nils Wetzel, menadžer projekta EU4BusinessRecovery ispred GIZ-a.
 
Prijave je moguće podnijeti onlajn, putem aplikacijskog portala dostupnog na linku. 
 
Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 mil EUR, a zajednički ga finansiraju EU (13 mil EUR) i Vlada Savezne Republike Njemačke (700.000 EUR). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine
 
Potpisan ugovor sa federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta PDF Ispis E-mail

26.08.2021

potis fmrpo 25 8 2021 - Copy

Jučer je u Mostaru potpisan Ugovor o poticaju finansijskih sredstava između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Udruženja poslodavaca BPK Goražde za projekat „Edukacija poslodavaca“.

Planirano je održavanje šest jednodnevnih edukacija sa renomiran firmom „Revicon“ iz Sarajeva koja ima dugugodišnje iskustvo u ovom poslu.

Neke od tema koje bi se trebale obrađivati su: Zaštita na radu, primjena novog zakona o porezu na dohodak, novi Zakon o računovodstvu i reviziji i druge teme.

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 163

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9