Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Goražde: Otvoren JAVNI POZIV za zapošljavanje i samozapošljavanje by LIR CD | jan 22, 2024 PDF Ispis E-mail

14.02.2024.

Kroz projekat “Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost: Podrška ugroženim osobama u BIH kroz javno/privatno/civilno partnerstvo” danas je u gradu Goražde otvoren javni poziv za zapošljavanje korisnika u lokalnim privrednim subjektima, javni poziv za samozapošljavanje korisnika i javni poziv lokalnim privrednicima za učešće u procesu zapošljavanja kroz dokvalifikaciju i prekvalifikaciju u vlastitim kapacitetima.

ZAPOŠLJAVANJE KORISNIKA U LOKALNIM PRIVREDNIM SUBJEKTIMA

U okviru ovog poziva, 40 “ranjivih” pojedinaca ce dobiti podršku kroz proces dokvalifikacije – prekvalifikacije od kojih ce 15 dobiti pravo na zaposlenje u lokalnim privrednim subjektima. Preostalih 25 ce dobiti certifikate o dokvalifikaciji – prekvalifikaciji od akreditovane organizacije za obuku.

Prioritet ce imati oni kandidati, koji su registrovani kao nezaposleni.

Ovim pozivom obuhvaćene su sljedece kategorije:

  • žene koje su dugotrajno nezaposlene (dugoročnom nezaposlenošću smatra se nezaposlenost duža od godinu dana); nezaposlene žene s niskim stepenom obrazovanja; mlade žene (koje po prvi put traže posao ); (samohrane) majke;
  • žene samostalne preduzetnice u cilju jačanja postojećeg ranije započetog biznisa; žene iz ruralnih područja; žene sa invaliditetom, ostale ugrožene grupe žena.
  • mladi do navršenih 30 godina starosti, bez obzira na stručnu spremu, radno iskustvo i pol; mladi korisnici sistema socijalne zaštite; mladi bez roditeljskog staranja;

Više detalja o ovom pozivu dostupno je na ovom LINKU.

JAVNI POZIV ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE KORISNIKA

U okviru ovog poziva, 20 “ranjivih” pojedinaca će dobiti podršku kroz poslovnu obuku za jačanje postojećeg, odnosno ranije započetog biznisa. Od ovih 20 kandidata, 15 će dobiti materijalni grant prema vlastitom zahtjevu iz poslovnog plana. Prioritet će imati oni kandidati, koji su registrovani kao nezaposleni.

Ovim pozivom obuhvaćene su sljedece kategorije:

  • žene koje su dugotrajno nezaposlene (dugoročnom nezaposlenošću smatra se nezaposlenost duža od godinu dana); nezaposlene žene s niskim stepenom obrazovanja; mlade žene (koje po prvi put traže posao); (samohrane) majke; žene samostalne preduzetnice u cilju stabilizacije postojećeg, ranije započetog biznisa; žene iz ruralnih područja; žene sa invaliditetom, ostale ugrožene grupe žena;
  • mladi do navršenih 30 godina starosti, bez obzira na strulnu spremu, radno iskustvo i pol; mladi korisnici sistema socijalne zaštite, mladi bez roditeljskog staranja; i dr

Više detalja o ovom pozivu dostupno je na ovom LINKU.

JAVNI POZIV LOKALNIM PRIVREDNICIMA ZA UČEŠĆE U PROCESU ZAPOŠLJAVANJA KROZ DOKVALIFIKACIJU I PREKVALIFIKACIJU U VLASTITIM KAPACITETIMA

Ovim putem pozivamo lokalne privredne subjekte Grada Goražde da se prijave za proces zapošljavanja kroz dokvalifikaciju i prekvalifikaciju u vlastitim kapacitetima.

Na osnovu vaših iskazanih potreba mogu se prijaviti sljedeće kategorije ugroženih grupa:

  • žene koje su dugotrajno nezaposlene; nezaposlene žene s niskim stepenom obrazovanja; mlade žene koje po prvi put traže posao; samohrane majke; žene iz ruralnih podrucja; žene sa invaliditetom; ostale ugrožene grupe žena;
  • mladi do navršenih 30 godina starosti, bez obzira na stručnu spremu, radno iskustvo i pol; mladi korisnici sistema socijalne zaštite; mladi bez roditeljskog staranja;

Više detalja o ovom pozivu dostupno je na ovom LINKU.

APLIKACIONI OBRAZAC je dostupan na ovom LINKU.

 
ODRŽANA INFO-SESIJA-PREDSTAVLJEN LOKALNI INVESTICIJSKI FOND U SKLOPU PROJEKTA USAID DIASPORA INVEST PDF Ispis E-mail

07.02.2024.

USAID projekat “Diaspora Invest” u saradnji sa Gradom Goražde organovao je danas u prostorijama Biznis centra  info-sesiju u okviru koje je predstavljen  Lokalni investicijski fond, nastao povezivanjem sredstava naše lokalne zajednice i USAID-ovog fonda. Ova saradnja je potvrda transparentnog i odgovornog upravljanja sredstvima za našu zajednicu, a istovremeno je i prvi primjer dobre prakse fokusa prema investicijama povezanim sa našom dijasporom.

Lokalni fond će sufinansirati kompanije koje nisu starije od 3 godine (d.o.o., d.d.), koje imaju dokazivu poslovnu vezu (suvlasništvo ili neka forma biznis partnerstva) sa našom dijasporom ljudima koji su se vratili u našu zemlju u posljednjih 5 godina.

Više informacija o samom projektu i Lokalnom investicijskom fondu u izjavi za medije dao je Armin Alijagić, predsjednik Udruženja ”Naša perspektiva” koje je glavni lokalni partner na USAID projektu Dijaspora Invest:” Možemo reći da smo ponosni da je Grad Goražde partner u našem projektu. Danas smo ovdje da prezentujemo programe koji se dodjeljuju u sklopu USAID projekta Dijaspora Invest. Prvenstveno Program dodjele bespovratnih sredstava koji je na raspolaganju kompanijama koje nisu starije od tri godine, a registrovane kao d.o.o. i imaju određenu poveznicu sa dijasporom.

Međutim, nije to jedini program koji ćemo mi danas prezentovati u sklopu današnje prezentacije. Tu su i neki drugi programi koji također mogu biti interesantni domaćim kompanijama koje nisu osnovane ili povezane sa  dijasporom, a to je prije svega Program prodajnih agenata gdje pomažemo domaćim kompanijama prilikom izlaska na strana tržišta. Prepoznali smo da u inostranstvu postoje brojni ljudi bh porijekla iz Goražda i iz drugih mjesta, koji su dosta dobro uvezani u određenim sektorima i mogu otvoriti vrata domaćim firmama pri izvozu. Pozivamo i kompanije sa  prostora Grada Goražda da se prijave na ovaj Program. Tu je i Program mentora iz dijaspore. Mi  dobro znamo da kompanije u BiH, a evo i u Goraždu mogu se suočiti sa određenim izazovima u svom poslovanju, bilo da se radi o prodaji, marketingu, promociji, finansijama ili bilo čemu ukoliko postoje takve kompanije u Goraždu putem ovog Programa mi te kompanije spajamo sa osobom iz inostranstva koja je stručna u određenim sektorima i koja im može pomoći prilikom prevazilaženja ovog izazova, dovodimo ljude smjestimo ih u kompaniju ovdje i oni jedan na jedan rade na prevazilaženju tog problema

Imamo jedan program koji je isto simpatičan a on je Program stažiranja mladih iz dijaspore.Taj program dovodi mlade ljude iz dijaspore, evo recimo porijeklom iz Goražda da provedu i da izvrše svoju poslovnu praksu u goraždanskim kompanijama. Pozivam ljude iz dijaspore, mlade ljude koji završavaju svoje fakultete, a žele da se upoznaju malo više sa mjestom porijekla da se prijave na ovaj Program i svoju praksu provedu ovdje u Goraždu, dakle taj Program pokriva sve troškove vezane za tu praksu uključujući i troškove prevoza, boravka itd.

Što se konkretno tiče Programa dodjele bespovratnih  sredstava tu se  može aplicirati do 70 000 KM, za nabavku opreme. Uglavnom se radi o novoj opremi i to je Program gdje se onda sa druge strane, od strane aplikanta,firmi koje apliciraju očekuje da i one apliciraju,odnosno učestvuju sa minimalno onoliko koliko su tražili od samog granta.

Za sve ostale pojedinosti zainteresovani se mogu javiti kako administraciji ovdje u Gradu Goraždu, tako i samom USAID projektu Dijaspora invest.”

Aplikaciji možete pristupiti na grant.diasporainvest.ba.

Poziv je otvoren do 21. septembra 2024. godine,.

 
U TOKU TRODNEVNA RADIONICA NA TEMU ”KOMUNIKACIJA SA RANJIVIM GRUPAMA” PDF Ispis E-mail

06.02.2024.

U sklopu planskih aktivnosti iz projekta pod nazivom: Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost: Podrška ugroženim osobama u BIH kroz javno/privatno/civilno partnerstvo kojeg finansira Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), danas je u prostorijama motela Fejzić započela je trodnevna obuka – Trening „ Komunikacija sa ranjivim grupama „ koji vodi  trenerica gđa Sanja Topić.

Učesnici treninga su osobe koje su zaposlenici javnih institucija, lokalnih pružalaca poslovnih usluga i civilnog društva iz lokalne zajednice Goražde.

Obzirom na stanje u oblasti porodičnog i vršnjačkog nasilja te u pripremama za prihvat korisnika po tek objavljenom Javnom pozivu za samozapošljavanje i zapošljavanje u privrednim subjektima u lokalnoj zajednici Goražde, ovakva forma treninga je preporučena.

Opšti cilj projekta je doprinijeti održivom lokalnom socioekonomskom razvoju i integraciji ranjivih pojedinaca, posebno žena i mladih, u BIH.

Projekat doprinosi održivom socio-ekonomskom razvoju u BiH kroz javno/privatno/civilno partnerstvo i prati integrisani pristup koji obuhvata SARADNJU, EDUKACIJU i OTVARANJE RADNIH MJESTA.

Više informacija o projektu

 
USAID DIJASPORA INVEST PDF Ispis E-mail

18.01.2024.

Obavještavamo zainteresovanu javnost da je otvoren je Poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjen za podršku kvalifikovanih i registrovanih mikro,
malih i srednjih preduzeća (MSP) u Gradu Goraždu. Poziv je otvoren u saradnji sa USAID projektom Diaspora Invest, s ciljem poticanja direktnih investicija uz saradnju s dijasporom.

Više o pozivu putem sljedećeg linka:
https://www.fmi-inc.net/opportunities/municipal-diaspora-facility-small-grant-fund/
Obrazac za prijavu je dostupan na bosanskom/hrvatskom/srpskom i
engleskom jeziku na http://www.grant.diasporainvest.ba

Sve dodatne informacije također se mogu dobiti i putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i na brojeve telefona 033 921 246 ( USAID- Disapora invest). Također će za sve zainteresovane uskoro biti upriličena info sesija.

 
WelcomeBack: Otvoren poziv za novu generaciju mladih iz bh. dijaspore za poslovnu praksu u domovini PDF Ispis E-mail

17.01.2024.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”, u saradnji sa Američkom trgovinskom komorom BiH (AmCham) i Inovacionim centrom Banja Luka (ICBL), raspisala je javni poziv za članove i članice bh. dijaspore koji žele provesti ljeto u domovini radeći ljetnu praksu. Poziv je otvoren za mlade od 18 do 30 godina starosti koji su žele steći poslovno iskustvo u struci u jednoj od kompanija u domovini.

Aplikacija: https://bit.ly/usaidwelcomeback2024

Tekst poziva: https://www.fmi-inc.net/wp-content/uploads/2024/01/RFA-2024-012-Request-for-Applications-WelcomeBack-2024.pdf

“Ovaj poziv obuhvata članove bh. dijaspore (osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su najmanje 3 godine u kontinuitetu u posljednjih 5 godina živjeli u inozemstvu) koji imaju od 18 do 30 godina, imaju državljanstvo BiH, te su studenti/ice dodiplomskih ili postdiplomskih studija ili su završili iste”, poručili su iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

O programu najbolje govore iskustva praktikanata. Praktikanti su imali priliku provesti 30 dana ljetne prakse u kompanijama u Bosni i Hercegovini.

“Tokom ove prakse imao sam priliku povezati se sa stručnjacima iz različitih oblasti, primijeniti svoje teorijsko znanje u stvarnom okruženju i naučiti nove vještine koje niste mogli pronaći u učionicama. Ovo je vaša šansa da se istaknete, razvijate samopouzdanje i stvarate kontakte koji će vam pomoći u budućoj karijeri. Također, kroz praksu možete vidjeti da u Bosni i Hercegovini ima prilika za kvalitetno zaposlenje i razvoj. Ne propustite priliku da  rastete, jer svaki trenutak proveden u takvim praksama nosi sa sobom neprocjenjivu vrijednost koja će vas pratiti kroz cijeli život”, pojasnio je Bahrudin Trbalić, doktorski student fizike na Stanford Univerzitetu, koji je prošlog ljeta u okviru programa boravio na praksi u Authority Partners.

Praksa traje 30 dana u ljetnom periodu u skladu s individualnim planovima koji su se razvijali u suradnji s kompanijama-domaćinima i praktikantima. Projekt je osiguravao sufinansiranje putovanja u BiH, te drugih troškova i naknada za obavljenu praksu.

“Communis, kompanija u kojom sam bio intern prošlog ljeta, je marketinška firma koja kreira marketinške kampanje i saopćenja za druge firme, poslovne subjekte i proizvode širom Bosne i Hercegovine. Firma ima divan tim, uključujući direktoricu Zvezdanu Žujo, koja će pomoći svakom praktikantu ili članu timu na sve moguće načine. Za vrijeme moje prakse,  uputili su me u svaki aspekt posla i aktivnosti”, dodaje Dennis Isak, jedan od učesnika programa.

Prijave su dostupne putem obrasca na https://bit.ly/usaidwelcomeback2024, a rok za dostavu potrebnih informacija je 30.04.2024. godine.

“Moj domaćin Intuitiva je brend održive mode, jedinstven po svom pristupu poslovanju i razvoju. Intuitiva je spoj njujorškog stila i bosanske vještine. Posebna čar ovog brenda je što su svaki odjevni komad i proizvod etički izrađeni u BiH s predivnom pričom koju možete nositi i dijeliti”, naglasila je Edvina Ikeljić, koja je ljeto 2023. godine provela razvijajući modnu kolekciju sa ovim bh. timom.

Prošle godine je 11 praktikanata radilo ljetnu praksu, a ove 2024. će se program raširiti na cijelu zemlju te će se prakse realizovati u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

“Provođenje ovog mjeseca u Bosni i Hercegovini mi je omogućilo lični i profesionalni rast. Imala sam priliku susresti ljude koji obavljaju važan posao u BiH, ali i proširiti svoje profesionalno znanje o zadacima na kojima sam radila. Obavljanje prakse u inostranstvu, posebno u mojoj domovini, iskustvo je za koje ću zauvijek biti zahvalna, jer sam izašla iz svoje zone komfora i naučila kako mogu doprinijeti zemlji koja mi je puno dala.” – dodaje Amina Pezerović, koja je prošlog ljeta radila praksu u kompaniji Represent Communications.

Iz USAID projekta “Diaspora Invest” pozivaju sve mlade ljude iz dijaspore da se prijave i prožive jedinstveno iskustvo WelcomeBack programa u Bosni i Hercegovini.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22