Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
U OPĆINI GORAŽDE PREZENTOVAN PROJEKAT TEGO KONCEPT PDF Ispis E-mail

16.06.2014.

tego_1

Federalno ministarstvo za okoliš i turizam  u suradnji s Udruženjem za unaprijeđenje i kulturu življenja BONAVENTURA provodi implementaciju projekta TEGO koncept  na području FBIH u 10 kantona - 14 Općina.

Više...
 
AGENCIJA ZA RAD I ZAPOŠLJAVANJE Na evidencijama 546.739 nezaposlenih u BiH PDF Ispis E-mail

10.06.2014.

image

Na dan 30. aprila u Bosni i Hercegovini je bilo 546.739 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, saopćila je danas Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 5.713 osoba ili 1,03 posto. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 277.115 ili 50,69 posto su žene.

Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 3.430 osoba (0,88 posto), u Republici Srpskoj za 2.081 osoba (1,40 posto) i u Brčko distriktu BiH za 202 osobe (1,63 posto).

Više...
 
MINISTARSTVO ZA PRIVREDU Zaokružen ciklus javnih rasprava o nacrtima zakona o koncesijama, industrijskim zonama i javnim sklijalištima PDF Ispis E-mail

06.06.2014.

Copy-of-IMG_9558

U organizaciji Ministarstva za privredu i nadležnih komisija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, u Goraždu su danas održane javne rasprave o nacrtima zakona o koncesijama, industrijskim zonama i javnim skijalištima BPK-a.

Kako ističe ministar za privredu Demir Imamović, kad je riječ o Zakonu o koncesijama on je znatno poboljšan u odnosu na važeći zakon iz ove oblasti koji je donesen 2003. godine,  dok su zakoni o industrijskim zonama i javnim skijalištima potpuno novi zakoni koji regulišu pomenute oblasti.

Više...
 
Objavljen Javni konkurs za kreditna sredstava u 2014. godini PDF Ispis E-mail

06.06.2014.

Mostar – dana 4. 6. 2014. godine Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je Javni konkurs za odabir korisnika kreditnih sredstava po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ za 2014. godinu.

Predmet Javnog konkursa je prikupljanje prijava za odabir korisnika kreditnih sredstava radi realizacije Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“.

Sredstva za realizaciju Programa plasirat će se putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi s rokom povrata sredstava do sedam godina, grace periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 1,5% na godišnjoj razini.

Minimalan iznos kredita po korisniku može iznositi 20.000 KM, a maksimalan iznos kredita određen je u ovisnosti od broja zaposlenih osoba u subjektu malog gospodarstva i to na sljedeći način:

- do 200.000 KM za subjekte malog gospodarstva koji imaju od 3 do 9 zaposlenih,

- do 300.000 KM za subjekte malog gospodarstva koji imaju od 10 do 49 zaposlenih,

- do 500.000 KM za subjekte malog gospodarstva koji imaju od 50 do 250 zaposlenih.

Odobrena kreditna sredstva mogu se koristiti najmanje u 80%-nom iznosu za financiranje stalnih sredstava, a najviše do 20% odobrenih kreditnih sredstava subjekti malog gospodarstva moći će koristiti za nabavku repromaterijala/sirovina.

Kreditni program ima za cilj pružiti financijsku potporu subjektima malog gospodarstva za produktivnije poslovanje i rast gospodarskih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u stalna sredstva. Dodatna ulaganja omogućit će pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, prevazilaženje negativnih učinaka gospodarske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Kriteriji za utvrđivanje rang liste potencijalnih korisnika kredita su:

- vrsta djelatnosti;

- namjena utroška sredstava;

- povećanje zaposlenosti;

- izvori-način financiranja;

- broj zaposlenih;

- orijentiranost izvozu;

- ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti);

- dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Obrazac zahtjeva za dodjelu kredita, mora biti potpuno i uredno popunjen. Obrazac je pripremilo Ministarstvo i isti se može preuzeti na internetskoj stranici Ministarstva www.fmrpo.gov.ba (izbornik KONKURS-POTICAJI 2014-KREDITNA SREDSTVA).ili u prostorijama Ministarstva u Mostaru, Ulica dr. Ante Starčevića bb (Hotel „ERO“), svakim radnim danom u vremenu od 10:00 -14:00 sati.

Rok za dostavu prijava je 30 dana od dana objavljivanja ovog javnog natječaja u „Službenim novinama Federacije BiH“, odnosno do 04. 07. 2014. godine.

 
Udruženje poslodavaca odaje priznanje poslodavcima i građanima na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu PDF Ispis E-mail

05.06.2014

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde na svojoj 32.redovnoj sjednici održanoj 29.05.2014.godine u vezi aktuelne situacije izazvane obilnim padavinama i poplavama donio je slijedeći:

 

                                                                             Z A K L J U Č A K:

I

Udruženje poslodavaca BPK Goražde odaje priznanje svim građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te poslodavcima na brzoj reakciji, izraženoj solidarnosti i nesebičnom angažmanu koji su u različitim formama već dali veliki doprinos na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu  i pomogli da se  smanje i ublaže teškoće koje su ih zadesile.

Udruženje poslodavaca BPK Goražde poziva sve svoje članice, privredne subjekte i pojedince da se u okviru svojih mogućnosti i dalje uključe u akciju doniranja novčanih sredstava, opreme, hrane, građevinskog materijala i svega onog što može pomoći u saniranju šteta i olakšanju životnih uslova stradalim u poplavama.

Upravni odbor će i dalje apelovati i učiniti napore da se pomogne stanovništvu u poplavljenim područjima koji je pretrpio ogromnu materijalnu štetu, kao i privrednim subjektima kojima je trenutno onemogućeno pokretanje procesa rada i proizvodnje.

II

Ovakav Zaključak je jednoglasno usvojen.

 
<< Početak < « 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 » > Kraj >>

Stranica 163 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15