Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Kreditna pozajmica od 3,5 miliona KM za 15 industrijskih firmi PDF Ispis E-mail

30.01.2014.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj danas će, u sjedištu Vlade Federacije BiH, predstavnicima 15 privrednih društava uručiti rješenja o dodjeli sredstava utvrđenih u budžetu za  2013. godinu u stavci ''Pozajmljivanje i učešće u dionicama-ostala domaća pozajmljivanja''.

Više...
 
Put za ozdravljenje firmi u FBiH opterećenih dugovima PDF Ispis E-mail

31.01.2014.

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava je put za ozdravljenje nekih firmi opterećenih dugovima - izjavio je jučer u Sarajevu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Prijedlog tog zakona jučer je odobrio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.  Trhulj je kazao da je zakon u članu jedan definisao da se radi o svim privrednim društvima u Federaciji BiH koji podnesu zahtjev bez obzira da li se radi o sto posto državnom vlasništvu, mješovitom vlasništvu privatnog kapitala i države ili o sto posto privatnom vlasništvu.

Više...
 
Halimović: I dalje ćemo podržavati razvoj malog i srednjeg poduzetništva PDF Ispis E-mail

30.01.2014.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) i u ovoj godini nastavit će aktivnosti na razvoju poduzetništva, te malih i srednjih preduzeća (MSP). U sklopu poticajnih mjera, FMRPO će podržavati izgradnju poduzetničkih zona i ostalih institucija za razvoj poduzetništva, uvođenje inovacija i savremenih tehnologija u MSP, sistema kvalitete, te poticanje opstanka i razvoja tradicionalnih i starih zanata. O ovim, ali i drugim aktivnostima FMRPO, u intervju govori ministar Sanjin Halimović.

Koje su realizirane aktivnosti Ministarstva u prošloj godini i kako ih ocjenjujete?

- Izdvojio bih zakonodavne aktivnosti, Informativno-analitičke poslove i poticanje poduzetništva. Realizirali smo Godišnji program razvoja male privrede, a 5.280.000 KM isplatit ćemo korisnicima za 13 projekata. Izradili smo prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja male privrede, koji je u parlamentarnoj proceduri. Osim toga, usvojen je i novi Pravilnik o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede. Moram naglasiti da smo organizirali i Prvu nacionalnu konferenciju o povoljnom poslovnom okruženju u FBiH u saradnji s NALED-om i GIZ-om u okviru projekta 'Certifikacije općina u jugoistočnoj Evropi', te konferenciju 'Poduzetništvo visokog rasta u FBiH'.

Više...
 
DELEGACIJA BEKTO PRECISE U SAUDIJSKOJ ARABIJI PDF Ispis E-mail

30.01.2014.

1

Na poziv ugledne saudijske kompanije Al Shiddi Trading Company i njenog vlasnika Sulejmana Al Shiddija da posjetimo njegovu kompaniju i steknemo uvid u potrebe saudijskog tržišta za naše proizvode, Enisa Bekto, generalna direktorica „Bekto Precise“ predvodila je peteročlanu delegaciju u poslovnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji od 14.01. do 24.01.2014. godine. Tokom posjete organizirani su poslovni susreti sa svjetski poznatom kompanijom SABIC, koja je lider u svijetu u proizvodnji polikarbonata, koja je još ranije, na sastanku u Milanu, predložila da „Bekto Precisa“ i „Hella Bekto Industries“ razmotre mogućnost formiranja zajedničke kompanije sa saudijskim investitorima za proizvodnju Bektinih i Hellinih proizvoda u Saudijskoj Arabiji.
Desetodnevnu posjetu KSA, naša delegacija je, prema ranije usaglašenom programu započela iz Medine, gdje su posjetili Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti ovog predivnog grada. Iako je uvijek prepuna hodočasnika, Medina odiše nekom svemirskom tišinom i spokojem kakav se, vjerovatno nigdje ne može pronaći. Sve lekcije i informacije sakupljene tokom života čovjeku nisu dovoljne da razumije posebnost ovoga Svetoga Grada dok ih i sam ne osjeti svojom prisutnošću i sudjelovanjem u zajedničkim molitvama.

Više...
 
'GRAD NA DRINI ZA TRI GODINE ĆE PONOVO BITI PRIVREDNI GIGANT': Porodice iz cijele BiH dolaze u Goražde, zapošljavaju se, kupuju stanove i započinju novi život! PDF Ispis E-mail

27.01.2014.

Načelnik te općine Muhamed Ramović za Agenciju Fena kaže da će grad na Drini za dvije-tri godine ponovo biti privredni gigant te da je opet u zavidnoj poziciji, razvija se ubrzano, broj zaposlenih raste, a porodice iz cijele Bosne i Hercegovine dolaze u Goraže u potrazi za zaposlenjem, kupuju stanove i započinju novi život'

goražde panorama zimi

Općina Goražde prije rata bila je jedna od najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, iz brojnih pogona izlazilo je nekoliko desetina hiljada različitih proizvoda za tržište širom svijeta. Tokom i poslije rata Goražde je bilo potpuno blokirano i zaboravljeno, a danas, zahvaljujući samoinicijativi, ponovo vraća ''stari sjaj''.

Više...
 
<< Početak < « 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 » > Kraj >>

Stranica 171 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9