Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Bosna i Hercegovina zadužena oko 8 milijardi maraka PDF Ispis E-mail

11.09.2013.

Bosna i Hercegovina trenutno je zadužena oko 8 milijardi maraka, iako je gornja granica zaduženosti 2 milijarde. Od tog iznosa, 4,6 milijardi duguje Republika Srpska, a Federacija BiH 4,3 milijarde KM.

Zadužuje se BiH, zadužuju se entiteti, županije, općine, gradovi, poduzeća i sami građani. Ne pita se kolike su kamate, koliko već duguju i kako će to vratiti. Zaduženja se ubrzano nastavljaju, a ukupan vanjski i unutarnji dug BiH sada je već teško proračunati, piše današnji "Večernji list".

Što je najgore, samo 10 posto zaduženja odnosi se na stimuliranje gospodarskog razvoja, dok je ostatak namijenjen pokrivanju proračunskih deficita, odnosno javnoj potrošnji glomazne administracije.

Ekonomski analitičar Aleksa Milojević, govoreći o zaduženim, a nerazvijenim zemljama, kaže kako je kod takvih zemalja prava ekonomska mjera da dug ne može biti veći od trećine izvoza.

Više...
 
LED rasvjeta Bekto Precise prezentirana u Kuvajtu PDF Ispis E-mail

10.09.2013.

Copy_of_bekto2_100913

Delegacija Bekto Precise, koju predvodi generalna direktorica Enisa Bekto, sudjelovala je 09.09.2013. na poslovnoj konferenciji i prezentaciji koja je održana u organizaciji Bukhamsin Group i Ministarstva elektrike u Kuvajtu. Ova konferencija je rezultat poslovne suradnje Bekto Precise i Bukhamsin grupacije i ima za cilj prezentaciju i plasman Bektinih proizvoda u ovoj bogatoj zemlji i regionu GCC zemalja. Konferenciji je prisustvovalo 40 službenika Ministarstva elektrike Kuvajta iz različitih sektora koji su se zanimali za uličnu i industrijsku LED rasvjetu, mjerne ormare i satove za struju, vodomjere i druge proizvode zanimljive za djelokrug njihovoga ministarstva.

 

Više...
 
Održana treća redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

09.09.2013.

esv_09.09-2

Danas je održana treća redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojoj se našlo šest tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Zapisnika sa druge redovne sjednice razmatrao se Prijedlog Zakona o administrativnim taksama BPK Goražde. Razmatran je zaključak Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde u kome stoji da se traži smanjenje iznosa po tarifnim brojevima 12.i 13, u kojim se uglavnom odnosi na izdavanje odobrenja za prevoz eksplozivnih materija, ovjeravanje evidencija o nabavljenim i utrošenim eksplozivnim materijama. Zahtjev Udruženja poslodavaca je polovično prihvaćen, s tim da da se predloži da se iznosi u tarifnom broju 12. smanji , a da tarifni broj 13. ostane kao u prijedlogu.

Više...
 
Održana 29.sjednica upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail
06.09.2013.
uo_05.09.13

Jučer je održana 29.sjednica upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde na kojoj se našlo 10 tačaka dnevnog reda. Nakon što je usvojen Zapisnik sa 28.sjednice razmatran je finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca iz kojeg se vidi da se Udruženje iz trenutnih prihoda od članarina nemože samo finansirati, te su stoga potrebna dodatna sredstva iz Budžeta kantona i drugih izvora kako bi se pokrili svi tekući troškovi.

 

Više...
 
ESV FBIH: Podrška Strategiji reforme penzionog sistema PDF Ispis E-mail

03.09.2013.

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH na današnjoj sjednici kojoj je prisustvovao i federalni premijer Nermin Nikšić prihvatilo je predloženi dokument "Strategija reforme penzionog sistema u Federaciji BiH".

Taj materijal obrazložio je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber koji je istakao da je prioritet penzijske reforme u FBiH jačanje postojećeg sistema solidarnosti i postizanje njegove dugoročne socijalne i finansijske održivosti, a reforma se treba realizirati setom zakonskih rješenja.

Više...
 
<< Početak < « 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 » > Kraj >>

Stranica 178 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32