Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Razvoj BiH kroz poslovne zone PDF Ispis E-mail

21.08.2013.

zona-pilana1Uloga poslovnih zona u razvoju BiH je, barem deklarativno, odavno prepoznata. Poseban značaj ovog mehanizma se ogleda u tome što je razvoj ovakvih sistema velikim dijelom i stvar kreativnosti, poduzetnosti ali i ingerencije lokalne općinske administracije. Time se onima koji najbolje poznaju lokalne prilike na upravu daje jedan od bitnih sistema lokalnog razvoja. Poslovne zone se s pravom vide kao način za privlačenje stranih (FDI) ali i domaćih (DDI) investicija kojim će se zaposliti lokalno stanovništvo te potaknuti izvoz. Pozitivne prakse širom svijeta pokazuju da vrijedi ulagati u ove sisteme jer se usljed nedostatka kvalitetne infrastrukture, veliki broj firmi odlučuje svoje pogone otvoriti upravo u unaprijed opremljenim zonama.

Više...
 
U Goraždu raste potreba za industrijskim zonama PDF Ispis E-mail

14.08.2013.

Za razliku od Sarajevskog kantona gdje tzv. industrijske zone zjape prazne i bez urađene infrastrukture, u Bosansko- Podrinjskom kantonu situacija je u mnogo čemu drugačija. Samo Goražde ima četiri industrijske zone, neke od njih su već skroz opremeljene i popunjene, a za druge vlada veliko interesovanje investitora.

Najaktuelniji su radovi na industrijskoj zoni Vitkovići, koja je smještena na lokaciji bivše Azotare.

Nedavno je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto sa direktoricom firme Bekto Precisa Enisom Bekto potpisao Ugovor o prijenosu prava raspolaganja nekretninama u industrijskoj zoni Vitkovići. Riječ je o nekretninama površine preko 10.000 m² koji su izuzeti iz procesa privatizacije bivše HI „Azot“, u koje će ova firma za proizvodnju u oblasti auto idustrije, konkretno, u osposobljavanje jedne od najsavremenijih alatnica u regionu, u roku od tri godine uložiti 1.200.000 KM i uposliti novih 60 radnika.

Više...
 
INTERVJU: ENISA BEKTO, GENERALNA DIREKTORICA KOMPANIJE BEKTO PRECISA PDF Ispis E-mail

12.08.2013.

e.bekto

Razgovarao: Ismar ŠMIGALOVIĆ

SARAJEVO, 11. AVGUSTA (ONASA) - Generalna direktorica kompanije Bekto Precisa Enisa Bekto u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o uspjesima na stranim tržištima, te planovima za povećanje izvoza, radu kompanije u uslovima ekonomske krize, novim investicijama, unapređenju tehnologije, te poslovanju kompanije Bekto Precisa u prethodnom periodu.

ONASA: Međunarodna finansijska korporacija IFC nedavno je kompaniji Bekto Precisa odobrila kredit od osam miliona eura. Za šta će biti utrošena odobrena sredstva?

BEKTO: IFC je članica Svjetske banke i u vlasništvu je 184 zemlje svijeta. Najveća je globalna finansijska institucija za poticaj ekonomskog rasta privatnog sektora u zemljama u razvoju i stvara mogućnost za ljude da poboljšaju svoj životni standard. I naša zemlja je članica IFC od 1996. godine i do sada je koristila značajna sredstva ove finansijske institucije u različitim oblastima  naročito zdravstvu, infrastrukturi i poljoprivredi. 
Kompanija Bekto Precisa je vrlo uspješno prošla sve faze monitoringa ove institucije i kao rezultat te veoma striktne procedure monitoringa, odobren nam je kredit. Sredstva će biti utrošena u dalji razvoj kompanije, proširivanje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Više...
 
Dodijeljene 22 nagrade najuspješnijim menadžerima BiH i regiona PDF Ispis E-mail

04.07.2013.

U Sarajevu je, uz prisustvo nekoliko stotina najuspješnijih menadžera iz desetak zemalja Evrope i većeg broja privrednih, političkih i javnih ličnosti iz BiH  i regiona, održana dvadesetosma  po redu ceremonija izbora najmenadžera i najkompanija regiona jugoistočna i srednja Evropa. Dodijeljene su ukupno 22 menadžerske nagrade najuspješnijim menadžerima, te 14 nagrada najuspješnijim pojedincima, koji ne rade direktno u biznisu, ali svojim aktivnostima prave povoljniji ambijent za biznis i ekonomiju.

Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije, koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvalitetu rada i zapošljavanju.

Više...
 
Potpisan Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „ Smanjivanje disbalansa između ponude i potražnje za radnom snagom i poboljšanje kompetencija, konkurentnosti i zapošljavanja radne snage u Goraždu PDF Ispis E-mail

25.06.2013.

 

aldi_1

Danas je u prostorijama Aldi-a potpisan Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „Smanjivanje disbalansa između ponude i potražnje za radnom snagom i poboljšanje kompetencija, konkurentnosti i zapošljavanja radne snage u Goraždu između Vlade BPK Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ i Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

 

Više...
 
<< Početak < « 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 » > Kraj >>

Stranica 179 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13