Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Izbor 100 najvećih kompanija u BiH: Promocija bh. privrede PDF Ispis E-mail

29.05.2013.

Prema rang listama specijalnog izdanja Poslovnih novina "Izbor 100 najvećih kompanija u BiH" prvih pet kompanija po ukupnom prihodu u 2012. godini ostvarilo je ukupno 4,17 milijardi KM. Pet najvećih izvoznika u 2012. godini ostvarilo je ukupno 1,64 milijarde KM izvoza i ukupnu neto dobit od oko 393 miliona KM. Pored toga pet najvećih investitora u 2012. godini investiralo je ukupno oko jedne milijarde KM, rečeno je na današnjoj press konferenciji Poslovnih novina, koje su organizator događaja "Izbor 100 najvećih kompanija u BiH".

Više...
 
Goražde: Preporod otpisanog grada PDF Ispis E-mail

27.05.2013.

“Još uvijek smo u uzlaznoj fazi i računamo da ćemo za dvije-tri, a najdalje za pet godina postati industrijski razvijen grad”, istakao je načelnik opštine Muhamed Ramović

 

U gornjem toku rijeke Drine, otprilike u središtu njenog gornjeg toka, nalazi se grad Goražde; glavni grad i jedna od tri općine Bosansko-podrinjskog kantona, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Goražde je jedini bosanskohercegovački grad na Drini koji se uspio odbraniti tokom agresije na BiH 1992. -1995. godina, te stoga Goražde i svi njegovi branitelji s pravom nose epitet heroja. Ako se ovome doda i strateška važnost za BiH i Federaciju onda Goražde sigurno zaslužuje veću pažnju, da se u njemu osiguraju uvjeti za bolji život i zapaženiji razvoj.

Goražde je i grad koji se do prije nekoliko godina ponovno borio za svoj opstanak, ali ovaj put sa teškom privrednom, ekonomskom i drugom situacijom. Ipak, ovaj herojski grad je kao pobjednik izašao i iz ovog rata i za njega se danas može reći da ima budućnost, prosperitet, te da bi za najdalje pet godina mogao prerasti u industrijski razvijen grad.

Ovaj grad je to uspio uz pomoć svojih građana koji nikada nisu odustali od svoga grada i koji su nakon uspješnog poslovanja u inostranstvu, investirali i u svoj grad.

O jednoj takvoj kompaniji “Bekto Precisa” pisao je i ugledni britanski magazin “The Economist”.

“Međutim, BiH ima iznenađujuće dobre industrijske klastere. Goražde, grad u istočnoj Bosni, je jedan od njih. Ali i Tešanj, Bijeljina i Visoko. Takva mjesta obično imaju vrlo dinamične načelnike i privrednike, ali i jake veze sa Njemačkom. Goražde ima sve troje”, napisao je poznati svjetski magazin.

Govoreći o ovoj kompaniji, vlasnica Bekto Precize Rasema Bekto je kazala da je u ovoj firmi posao našlo 400 radnika.

Rekla je da su se na otvaranje ove kompanije u Goraždu odlučili tako što njezin muž nije želio nigdje drugo živjeti osim u ovom gradu.

„Moj muž je iz Goražda i za njega ne postoji drugi grad na svijetu”, istakla je ona i dodala da se oni ne misle zaustavljati na ovome, nego misle i dalje širiti proizvodnju ove kompanije koja nema suštinsku konkurenciju.

Druga kompanija koja se također može pohvaliti velikim uspjehom je svakako kompanija “Prevent Safety” Goražde.

Direktor kompanije Haris Rahman je, za agenciju Anadolija, rekao da je Prevent u Goražde došao 2007. godine i da je tada zapošljavao oko 30 radnika.

„Sada u dvije proizvodne firme (Prevent Safetly i Prevent Goražde) radi oko 1.100 zaposlenih. Goražde je preporodila naša privreda i stalno idemo naprijed. Ono što je jako bitno za Goražde i za naš lokalitet jeste da zadržimo visoko obrazovane kadrove, odnosno kadrove na kojima će bit budućnost dolazećih generacija i grada Goražda”, istakao je Rahman.

On je dodao da je Goražde prije rata bio centar regije, a to je bilo zasnovano na goraždanskoj privredi, te da misli da se goraždanska privreda strahovito brzo približava putevima stare slave, odnosno gdje su bili i prije rata.

O uspjesima ovoga grada, tačnije velikom privrednom razvoju za koji su zaslužne kompanije ovoga grada, govorio je i načelnik ove opštine Muhamed Ramović.

„Goražde je prije rata bio jedan od najrazvijenijih industrijskih gradova u bivšoj Jugoslaviji, a rat je učinio to što je učinio tako da smo ostali u potpunosti bez naših privrednih subjekata. Zahvaljujući našim uspješnim privrednicima koji su pokrenuli svoje biznise u Njemačkoj, Austriji i diljem svijeta, odlučili su da nastave taj biznis u Goraždu; da otvore pogone, te da zajedno sa svojim uspjesima pozovu i druge privrednike i to se pokazalo veoma opravdanim”, istakao je Ramović.

On je dodao da sada u Goraždu postoje ukupno tri industrijske zone, a ovih dana su raspisali tender i za četvrtu, te da već imaju interesante.

„Novom industrijskom zonom Vitkovići omogućava se otvaranje oko 800 novih radnih mjesta. U BiH je cifra nezaposlenih preko 40 posto, a u Goraždu je to negdje ispod 18 posto”, rekao je načelnik Ramović.

On je također dodao da ova općina i kanton imaju veći izvoz u odnosu na uvoz, te da je i to jedan pozitivan pokazatelj u odnosu na druge opštine i kantone.

„Goražde ima budućnost, prosperitet, a garancija toga su privrednici ovoga grada. Još uvijek smo u uzlaznoj fazi i računamo da ćemo za dvije-tri, a najdalje za pet godina postati industrijski razvijen grad”, istakao je Ramović.

O pozitivnim uspjesima ovoga grada pričaju i građani Goražda, a jedan od njih je i novinar Alen Bajramović koji je cijeli svoj život posvetio ovome gradu i koji je sve vrijeme bio uz njega.

Govoreći o tome šta se to desilo pa je došlo do ovog naglog preokreta, Bajramović kaže da za to postoje dva razloga:

“Prvi je velika ljubav koju su prema ovom gradu osjećali privrednici porijeklom iz ovog grada, a koji su svoje kompanije osnovali vani. Ta ljubav nikad nije ni prestajala, tako da su oni, čim su se za to stekli uslovi i čim je rat prestao, odlučili investirati u svoj grad”, istakao je Bajramović.

Drugi razlog, prema njegovim riječima, jeste to što je politika ovoga grada, po prvi put pažnju posvetila privredi.

„Prije svega, donošenjem Zakona o raspolaganju državnom imovinom prije nekoliko godina. Mi smo na ovom području imali propale velike sisteme koji su najprije podijeljeni, zatim prodani za certifikate, odnosno privatizirani i koji su služili za uzgajanje korova” dodao je Bajramović.

On je pojasnio da je donošenjem tog zakona kanton stvorio uslove da tu imovinu dodijeli investitorima i zbog toga je na snazi jedan ekonomski bum na ovom području.

“Ko želi raditi, ko može raditi, on u ovome gradu ima i dobije priliku za to. I to u ovome vremenu kada nijedan posao nije za potcijeniti”, zaključio je Bajramović.

Izvor/Foto: Anadolija

 
Udruženje poslodavaca BPK Goražde učestvovalo na IV" Sarajevo business forumu" PDF Ispis E-mail

sbf_1

Udruženje poslodavaca BPK Goražde imalo je priliku da prisustvuje IV " Sarajevo business forumu" koji je okupio oko 500 učesnika iz više od 30 zemalja svijeta.

U fokusu ovog foruma „Models of growth and lessons for Southeast Europe” (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) bile su diskusije o uspješnim modelima rasta i razvoja, predstavljenim kroz iskustva svjetskih lidera, te prezentacije najboljih svjetskih praksi u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma, koje se mogu iskoristiti u strategijama BiH i zemalja regiona.

 

Više...
 
Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

16.05.2013

Preporuke u smjeru poboljšanja sveukupne situacije

 

Copy of IMG_1941

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održalo je danas svoju redovnu sjednicu.

Na ovoj sjednici razmatrani su Izvještaj o radu Vade BPK Goražde za 2012.godinu, Izvještaj o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca 2013.godine  te mogućnosti unaprijeđenja rada i odnosa ovog Vijeća sa Vladom BPK Goražde.

Obzirom da naš kanton u finansijskom smislu dijeli sudbinu cijele Federacije Bosne i Hercegovine, članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća su na današnjem zasjedanju razmatrali mogućnosti kako i na koji način poboljšati  Budžet Bosansko-podrinjskog kantona. Prema riječima predsjednika Ibra Mašale, to je cilj svih struktura koji su u sastavu Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Više...
 
Federacija: Nagradu Gazela dobilo 19 kompanija sa brzim rastom PDF Ispis E-mail

25.04.2013.

Kako u poduzetništvu u našoj zemlji ipak nije sve tako crno pokazuju i sjajni primjeri uspješnih kompanija koje su danas ponijele Bh biznis nagradu Gazela za 2012.godinu. Radi se  o europskoj neovisnoj nagradi koja se dugi niz godina dodjeljuje malim i srednjim kompanijama koje su pokazale brz rast, značajan indeks zapošljavanja i izraženu društvenu odgovornost. Nagrada se dodjeljuje isključivo prema poslovnim rezultatima iz završnih računa.

(Dobitnici nagrade Gazela iz sektora malih kompanija)

Više...
 
<< Početak < « 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 » > Kraj >>

Stranica 181 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23