Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Reakcija sindikata i poslodavaca na dugovanja za poreze: Bajramović zahtijeva sankcije za dužnike PDF Ispis E-mail

 

20.08.2012.

 

Očekujemo usvajanje zakona o prekršajima FBiH, kaže Ismet Bajramović

Bajramović: Krade se i od države i od radnika; Pandurević: Zašto ne rade svoj posao

Dok je na Zapadu neplaćanje poreza jedno od najtežih krivičnih djela, kod nas neplatiše za ovu vrstu dažbina kao i za doprinose godinama prolaze nekažnjeno. To se mora promijeniti, izjavio je za "Dnevni avaz" predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. On je podržao oštrije sankcije za poslodavce koji ne plaćaju doprinose, a koje se najavljuju u novim zakonskim rješenjima koje priprema Vlada FBiH. Bolja naplata doprinosa će povećati mogućnost za više penzije, ali i zdravi dio ekonomije i tako firme spasiti nelojalne konkurencije koja se bogati na izbjegavanju obaveza prema državi i narodu.

Više...
 
Raspisani javni pozivi: Dvanaest milijuna KM za poticaje zapošljavanju u Federaciji PDF Ispis E-mail

15.08.2012.

Zavod za zapošljavanje Federacije je danas objavio četiri javna poziva za podršku zapošljavanju kroz koje će biti osigurano oko 12.000. 000 KM i zaposleno, prema nekim procjenama, 4.500 osoba sa evidencija za zapošljavanje.

Jedan od njih je program "Posao za sve" za koji su osigurana sredstva u iznosu od 8.350.000 KM, a njime je planirano sufinanciranje zapošljavanja teško zaposlivih kategorija.

"Cilj programa je zapošljavanje što većeg broja osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji , sa posebnom socijalnom i rodno osjetljivošću, jačanja njihove konkuretnosti na tržištu rada, sprečavanje dugotrajne nezaposlenosti te stvaranja uvjeta za sticanje prvog radnog iskustva", navode iz Zavoda.

Više...
 
Imovina u Industrijskoj zoni Vitkovići se bez naknade ustupa kompaniji "Emka Bosnia" PDF Ispis E-mail

27.07.2012.

Skupština BPK Goražde je na sjednici održanoj 25. jula ove godine nakon usvajanja prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe sa privrednim društvom "Emka-Bosnia", dala saglasnost za zaključivanje Ugovora o prijenosu prava raspolaganja, odnosno kupoprodaji nekretnina sa ovim privrednim društvom.

Jednoglasno je donijeta odluku po kojoj će državna imovina u Industrijskoj zoni Vitkovići bez naknade biti ustupljena kompaniji "Emka Bosnia".

Na ovaj način otvorena je mogućnost investiranja osam miliona KM u otvaranje 100 novih radnih mjesta na prostoru industrijske zone u Vitkovićima, gdje ova firma planira izgradnju fabriku za proizvodnju dijelova u automobilskoj industriji.

Izvor: www.ekapija.ba

 

 
Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH PDF Ispis E-mail

19.06.2012.

 

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federaciju BiH na današnjoj sjednici, kojoj je prisustvovao i federalni premijer Nermin Nikšić, raspravljalo je o Nacrtu zakona o radu i zaključilo da socijalni partneri na sastanku početkom iduće sedmice pokušaju usaglasiti stavove o određenim odredbama ovog zakonskog rješenja.

Više...
 
Održana 26.redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

 

08.06.2012.

Upravni_odbor_07.06.12

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde jučer je održao svoju redovnu 26.sjednicu, na kojoj se našlo 9 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor na početku sjednice nakon što je usvojio Zapisnik sa 25.redovne sjednice razmatrao je finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca uz zaključak da se treba aktivirati naplata članarine od pojedinih članova, kako Udruženje nebi došlo u još težu finansijsku situaciju, a primljena je i informacija da su u Budžetu kantona i za ovu godinu planirana određena sredstva za Udruženje poslodavaca, kao podrška za obavljanje redovnih aktivnosti i za jačanje kapaciteta Udruženja poslodavaca pri pružanju usluga svojim članovima i zastupanju njihovih interesa.

Upravni odbor je razmatrao Zahtjev za davanje podrške uspostavljanju Centra za ekonomiju, razvoj i planiranje od Udruženja građana „Aldi“. U vezi ovog zahtjeva doneseni su određeni zaključci i primjedbe, koji će biti poslani na adresu Udruženja građana „Aldi“, kao odgovor na zahtjev.

U nastavku sjednice Upravni odbor je utvrdio prijedlog rezolucije za razvoj kantona koji će biti poslan prema Vladi kantona i Skupštini, a u kojoj će zajednički sudionici biti: Udruženje poslodavaca, Ekonomsko-socijalno vijeće,Savez Samostalnih sindikata, te Privredna komora, a zaključak je da će biti ponuđeno i Obrtničkoj komori da bude sudionik u pomenutoj rezoluciji, u kojoj su sadržani prijedlozi izgradnje brze ceste „ Sarajevo-Goražde“ sa konkretnim koracima koje bi trebali poduzeti Vlada BPK Goražde i Kantonalna skupština, kao i prijedlozi za razvoj privrede, poljoprivrede i hidroenergetskog potencijala.

Upravni odbor je razmatrao Nacrt Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji je ocijenjen kao pozitivan, jer će se angažovanjem javnog i privatnog kapitala otvoriti prostor za nova investiciona ulaganja.

Upravni odbor je primio k znanju informaciju o usvojenom Programu utroška sredstava „Program podrške razvoju privatnog sektora i izvozne industrije BPK Goražde“ za 2012.godinu iznosu od 590.000 KM, te su doneseni određeni zaključci u vezi programa.

Do kraja sjednice Upravni odbor se upoznao sa Programom rada Vlade za 2012.godinu, odnosno resornog Ministarstva za privredu i određenim aktivnostima koje planira sprovoditi, te će u tom pravcu i Udruženje poslodavaca usmjeriti svoje djelovanje, zaključeno je na kraju sjednice.

Jedan od prijedloga na sjednici Upravnog odbora je bio da se privrednici trebaju više organizovano družiti, te je donesen zaključak da se jednom mjesećno privrednici uz kafu zajedno druže i razmjenjuju svoja iskustva.

 

Tehnička služba

Adnan Bukva

 

 

 

 

 

 
<< Početak < « 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 » > Kraj >>

Stranica 187 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43