Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana 84 sjednica Ekonomsko socijalnog vijeća FBiH PDF Ispis E-mail

29.02.2012.

ESV: Što prije krenuti u rješavanje problema uplate doprinosa

 

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH je u utorak na sjednici u Sarajevu zaključilo kako je potrebno što prije pokrenuti postupak donošenja sistemskih rješenja da bi se počelo rješavati pitanje velikih dugovanja nastalih neuplaćivanjem doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, što je posebno izraženo u nizu velikih firmi.

Također je zaključeno da Vlada Federacije BiH, u okviru sistemskih rješenja, pokrene izmjene zakona kojima bi se sankcionirali oni koji izbjegavaju uplatu doprinosa, zatim da Vlada FBiH organizira sastanke s najvećim dužnicima te da se što prije putem posebnog zakona pokuša riješiti problem uvezivanja radnog staža.

Više...
 
Čeka se odgovor " Umarex-a" PDF Ispis E-mail

29.02.2012.

Na sastanku u Sarajevu predloženo kompromisno rješenje za upis dionica “Pobjede Sporta”

 

Na sastanku premijera BPK-a Emira Frašta i ministra za privredu Demira Imamovića sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljom i direktorom Federalne direkcije za namjensku industriju Fahrudinom Smailagićem, održanom u petak, 23.02.2012. godine, razgovarano je o rješenju problema firme „Pobjeda Sport“ iz Goražda i izlazu iz ćorsokaka u koji su radnici ovog preduzeća dovedeni nedavnom odlukom federalne Vlade. Sastanku u Sarajevu prisustvovao je i menadžement „Pobjede  Sporta“, te  predsjednik Sindikata metalske industrije.

Kako nas je informisao ministar Demir Imamović, federalni ministar Trhulj predložio je kompromisno rješenje koje bi trebalo zadovoljiti sve strane, a o tom prijedlogu čeka se izjašnjenje “Umarex-a”, strateškog partnera firme “Pobjeda Sport” iz Njemačke, koji je odustao od kupovine dionica zbog pomenute odluke federalne Vlade.

 

Više...
 
Održan sastanak u općini Foča-Ustikolina na temu " Kako pomoći privrednicima i obrtnicima sa područja općine Foča-Ustikolina na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta?" PDF Ispis E-mail

23.02.2012

IMG_0183_a

U općini Foča-Ustikolina 23.02.2012.godine u organizaciji načelnika općine Foča-Ustikolina u saradnji sa Udruženjem poslodavaca BPK Goražde, te Privrednom i Obrtničkom komorom BPK Goražde održan je sastanak na temu : „ Kako pomoći privrednicima i obrtnicima sa područja općine Foča-Ustikolina na poboljšanju poslovnog ambijenta?“ , na kome je prisustvovao veliki broj privrednika, obrtnika i zadrugara sa područja ove lokalne zajednice.

Na sastanku su svoje učešće takođe uzeli i predstavnici  Službe za zapošljavanje BPK Goražde i Ministarstva za privredu BPK Goražde.

 

Više...
 
Studija " Analiza opterećenja privrede u BiH" PDF Ispis E-mail

 

21.02.2011

Studija "Analiza opterećenja privrede u BiH": Uslovi u privredi neodrživi

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH, rekao je da je nova studija "Analiza opterećenja privrede u BiH", koju je pripremilo to udruženje u saradnji s Asocijacijom poslodavaca BiH i uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada, pokazala da tako velika davanja poslodavaca urazvoja i novog zapošljavanja kao u BiH, ne postoje nigdje u svijetu te da ih je nemoguće izdržati.

Na prezentaciji ove studije u Sarajevu, Pandurević je istaknuo da će svi koji su odgovorni za to kada vide nalaze iz analize morati poduzeti određene mjere da se situacija promijeni.

"U KS-u se, naprimjer, plaćaju natpisi, odnosno pilati i jarboli i ukoliko imate jedan takav pilat i tri jarbola plaćate između sedam i deset hiljada KM mjesečno, a recimo zakoni koji se odnose na državne praznike vas obavezuje da istaknete državnu zastavu za dan državnog praznika. Isto, naprimjer, neke male općine u FBiH, s nekoliko hiljada stanovnika, traže po osamsto do hiljadu KM naknade samo za isticanje firme, a ta naknada u općinama u Sarajevu je 40 posto jeftinija", kazao je Pandurević.

Više...
 
Elementarna nepogoda zatvara BH firme : Većina radnika na čekanju PDF Ispis E-mail

15.02.2012

Elementarna nepogoda zatvara bh. firme: Većina radnika na čekanju

Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran istakao je da veće kompanije nisu prestale proizvoditi, ali da vjerovatno ima manjih koje jesu i da će se šteta tek utvrđivati, a podnijeće je sami privrednici

Zbog elementarnih nepogoda, firme u BiH smanjile su proizvodnju ili nikako ne rade, veliki broj radnika već je poslat na čekanje, a stotine zaposlenih tek čeka ovakva sudbina koja znači i manje plate na kraju mjeseca, bar za one koji je primaju, pišu "Nezavisne novine".

Više...
 
<< Početak < « 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 » > Kraj >>

Stranica 190 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25